Legene røykla kritikken - satser på våpen

Den norske lægeforenings pensjonskasse SOP har via sin utenlandske kapitalforvalter Barclay Global Investors aksjer for et ukjent beløp i den internasjonale våpenindustrien gjennom selskapet General Electrics. I går prøvde Legeforeningens president å røyklegge kritikken mot tobakksinvesteringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Electrics er ifølge Human Rights Watch Institute knyttet til leveranser av landminer og håndvåpen til det tidligere borgerkrigsherjede Rwanda. Det viser dokumenter fra det uavhengige amerikanske instituttet Center for Defence Information. General Electrics knyttes til landminene i Rwanda gjennom det italienske selskapet Technovar.

I alt skal General Electrics ha levert gummiprodukter til Technovar til å framstille 1,6 millioner landminer og 1,2 millioner antitankminer.

Technovar skal ifølge instituttet ha eksportert våpnene via Egypt til Rwanda under kodenavnet MAT-79.

Technovar var i 1996 gjenstand for etterforskning fra en FN-kommisjon, etter at det ble meldt om smugling av våpen langs den zairsk-rwandiske grensen. Konklusjonene derfra er foreløpig ikke offentlig kjent.

Oppsiktsvekkende

- Dette er svært oppsiktsvekkende. Jeg hadde ikke ventet å finne Legeforeningen som aksjonær i våpenindustrien, sier menneskerettighetsaktivist og lektor ved Nansenskolen, Inge Eidsvåg, til Dagbladet.

Eidsvåg har tidligere tatt til orde for at petroleumsfondet må underlegges strenge retningslinjer, etter at det ble avslørt at også staten har aksjer plassert i våpenindustrien. Han anmoder Legeforeningens pensjonskasse SOP om å trekke seg ut av slike engasjementer.

Eidsvåg får støtte av John Peder Egenæs i Amnesty International.

- Amnesty International er opptatt av at våpen ikke eksporteres til land som bryter menneskerettighetene, slik tilfellet har vært i Rwanda. Vi synes derfor det er svært beklagelig at en organisasjon som Den norske lægeforening er involvert i slike prosjekter, selv om foreningen her trolig ikke har vært klar over sitt indirekte bidrag, sier han.

Brannslokking

Det foregikk hektisk brannslokking fra første minutt av Legeforeningens landsstyremøte i går, etter Dagbladets avsløring av investeringen i tobakksgiganten Philip Morris.

Men det tok lang tid før ledelsen innså at full overrisling var nødvendig. Først gikk president Hans Petter Aarseth på talerstolen og opplyste at Legeforeningen krever en redegjørelse fra Sykehjelps- og pensjonsordningen (SOP), som indirekte har plassert en del av kapitalen i tobakksaksjer. En umiddelbar tilbaketrekning var ikke på tale.

Men det som tidlig på dagen først og fremst ble sett på som «kjedelig», ble utpå ettermiddagen så «beklagelig» at en pressekonferanse ble nødvendig.

På et røykfritt møterom annonserte president Aarseth omlegging av investeringene.

- Plasseringen av penger har ikke vært i tråd med SOP-styrets egne retningslinjer, sa Aarseth.

Tente bålet igjen

Da SOP-styrets formann Knut Eldjarn ankom Lillehammer en time seinere, tente han bålet Aarseth prøvde å slokke.

- Styret har til enhver tid handlet i tråd med sine retningslinjer og det som til enhver tid har vært mulig.

- Så dere har ikke gjort noe klanderverdig?

- Nei. Men vi er enig i at hvis det nå er mulig å unngå investeringer i tobakksfirmaer, skal vi selvsagt få orden på det umiddelbart.