Fikk alvorlige celleforandringer:

- Legene sa celleprøve var unødvendig

Sara Ofstad (22) sier hun måtte kjempe seg til å få ta celleprøve i en alder av 21, siden flere leger skal ha ment det var unødvendig. Resultatene viste alvorlige celleforandringer.

FØLER SEG SVIKTET: Sara Ofstad føler seg sviktet av legene og systemet, etter at hun måtte fjerne deler av livmorhalstappen.
FØLER SEG SVIKTET: Sara Ofstad føler seg sviktet av legene og systemet, etter at hun måtte fjerne deler av livmorhalstappen. Vis mer
Publisert

- Når du har fylt 25 blir du oppfordret gjennom kampanjer til å sjekke deg, og at det redder liv. Men er du under 25 blir du dømt og føler deg som en byrde, når du bare ber om en bekreftelse på at du ikke har kreft, sier Sara Ofstad (22) til Dagbladet.

Hun tenker ofte på hva som kunne ha skjedd om hun ikke hadde tatt initiativ selv til å sjekke seg.

- Selv om legene sa det var unødvendig med celleprøve, gikk det så langt som det gjorde, sier Ofstad.

- Jeg har tenkt på at når jeg som 21-åring fikk alvorlige celleforandringer, kunne jeg ha endt opp med livmorhalskreft i en alder av 25, når jeg egentlig skulle inn til min første sjekk.

Det har blitt økt bevissthet rundt livmorhalskreft og celleprøver etter at TV 2-programmet «Norge bak fasaden» har fulgt 28-årige Maren Johnsen, som har livmorhalskreft med spredning.

KJEMPER: Maren Johnsen har fått påvist en hissig form for livmorhalskreft, og har snakket åpent om hvordan det er å leve med. Foto: TV 2
KJEMPER: Maren Johnsen har fått påvist en hissig form for livmorhalskreft, og har snakket åpent om hvordan det er å leve med. Foto: TV 2 Vis mer

Celleprøven hun tok i 2020 ble feiltolket, og celleforandringene fikk utvikle seg, mens hun trodde alt var i orden etter en prøve som så fin ut.

Etter fylte 25 år blir kvinner en del av livmorhalsprogrammet, og får innkalling til celleprøve hvert tredje år. Mens de som er under 25 ikke får noen anbefaling.

Dagbladet har snakket med to kvinner i starten av 20-åra, som begge har fått påvist alvorlig grad av celleforandringer.

- Måtte kjempe meg til celleprøve

Ofstad hadde lenge slitt med smerter og uregelmessig menstruasjon, og ønsket å komme til bunns i årsaken.

I 2021 møtte hun opp på fastlegekontoret og ønsket å ta en celleprøve, men det skulle ikke bare bli enkelt som 21-åring, opplevde hun.

- Legen ble litt forskrekket og lurte på hvorfor jeg mente jeg trengte celleprøve når jeg var så ung. Jeg forklarte om plagene mine og at jeg ønsket å bli trygg på at det ikke var noe alvorlig galt.

Da hadde legen, ifølge Ofstad, svart at det var unødvendig i hennes alder, fordi eventuelle celleforandringer var vanlig for unge og at det pleide å trekke seg tilbake og være ufarlig.

- Legen begrunnet det videre med at man da må bruke ressurser på noe som ikke trenger å være noe. Jeg følte at jeg måtte kjempe meg til en celleprøve.

Til slutt ble celleprøven tatt, og en stund etterpå kom resultatet over telefon fra legekontoret: Prøven viste celleforandringer.

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle legen, som sier hun ikke kan uttale seg om enkeltpasienter.

- Sjokkert

Dermed bar det videre i systemet, og Ofstad måtte ta en biopsi, en prøve der man undersøker vevet nærmere. Men igjen blir hun møtt av motstand, forteller hun.

- Gynekologen mente det var helt absurd at jeg skulle ta en biopsi av celleforandringer som kan trekke seg tilbake naturlig, og at jeg var så ung.

Ofstad sier at hun selv ikke kunne nok om celleforandringer til å argumentere imot, men at hun fortalte om symptomene sine og forklarte at hun bare ville utelukke kreft. Da skal hun ha fått et oppgitt svar om at «nå som hun hadde tatt celleprøve, måtte de vel bare ta biopsi også».

- Som om jeg var en byrde. Da kjente jeg at jeg ble sjokkert over hvordan helsesystemet behandler meg som bare trenger å føle på en trygghet, så blir jeg møtt med sånne kommentarer.

Seksjonsoverlege ved det aktuelle sykehuset svarer Dagbladet på generelt grunnlag, og sier at alle sykehus i landet følger retningslinjer fra livmorhalsprogrammet når det gjelder screening og utredning av mulige celleforandringer.

- Det er viktig å presisere at livmorhalsprøver i liten grad fanger opp kreft. Derfor skal kvinner som har symptomer undersøkes klinisk.

- Når vi får henvist kvinner som er yngre enn screening-alder, spør vi nok litt ekstra for å finne årsaken til at celleprøven ble tatt i utgangspunktet. Dette for å oppdage om kvinnen har symptomer som gjør at hun bør utredes, sier seksjonsoverlegen.

Etter biopsien kom en ny telefon med prøvesvar: Det var funnet alvorlig grad av celleforandringer, og Ofstad var nødt til å fjerne en del av livmorhalstappen for å forhindre at det utviklet seg til livmorhalskreft.

- Jeg ble jo redd, men fikk også en følelse av «hva var det jeg sa?». Jeg hadde nesten lyst til å kontakte legene igjen, for jeg følte meg sviktet av dem og systemet.

- Skal føle seg trygg

Litt over et år etter inngrepet ble det igjen, på en etterkontroll, oppdaget celleforandringer hos Ofstad. Hun lurer på om det har utviklet seg på nytt siden sist, eller om ikke alt ble fjernet i inngrepet.

22-åringen kjenner at hun har mistet mye tillit til helsevesenet når hun nå skal videre i prosessen enda en gang, til ny undersøkelse i februar.

- Jeg skjønner at mye handler om økonomi og ressurser, men jeg synes det er ekskludering av en aldersgruppe. Det er så slitsomt å måtte krangle seg til å ta noe så enkelt som en celleprøve.

Ofstad mener det må tas med i betraktningen at det er fullt mulig for en 21-åring å utvikle høy grad av celleforandringer.

- Alle som kjenner på at de trenger en avkreftelse eller bekreftelse, uansett hvor unge de er, burde kreve å få ta en celleprøve. Man skal føle seg trygg, og det tryggeste stedet er jo hos legen eller på sykehuset.

Leder for Livmorhalsprogrammet og gynekolog Ameli Tropé sier til Dagbladet at de i Kreftregisteret blir skuffet og oppgitt over at det fortsatt er historier om at unge kvinner ikke blir tatt på alvor av legen sin, når de kommer med smerter og plager i underlivet.

- Det har vært mye fokus og oppmerksomhet rundt dette temaet gjennom flere år nå, noe legene også er klar over, sier Tropé.

- Og selv om kreft i denne aldersgruppen er ekstremt sjeldent, og plagene aller mest sannsynlig har en helt annen årsak, så må disse kvinnene bli tatt på alvor, og følges opp på en skikkelig måte, slik at de forhåpentlig kan slippe plager og smerter, og få hjelp til å få håndtert de problemene de har.

Tør ikke tenke på svaret

For rundt fem år siden tok Hanne Gusdal (25) sin første celleprøve. Det er hun veldig glad for i dag.

- Hadde jeg ikke sjekket meg da jeg var 20, hadde de ikke oppdaget det så tidlig, sier Gusdal til Dagbladet.

- Jeg har nå fått innkalling til min «første» celleprøve gjennom livmorhalsprogrammet. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne vært svaret på mine prøver dersom jeg hadde sjekket meg for første gang ved fylte 25 år.

OPPFORDRING: Hanne Gusdal (25) tok sin første celleprøve for fem år siden. Hun oppfordrer unge kvinner til å teste seg tidlig. Foto: Privat
OPPFORDRING: Hanne Gusdal (25) tok sin første celleprøve for fem år siden. Hun oppfordrer unge kvinner til å teste seg tidlig. Foto: Privat Vis mer

Gusdal hadde den gangen fått tips fra en kollega om at man må sjekke seg. Hun skulle ut på backpacking, og tenkte det var greit å få tatt prøven før det, så hun visste at hun var frisk.

Gusdal forteller at hun ble møtt med åpne armer da hun sjekket seg privat, og at det ikke var noe tema at hun var for ung.

- Jeg har aldri gått offentlig, og det bare fordi jeg har hørt fra andre at hos fastlegen blir man nektet dersom man er under 25 år.

Anbefaler å teste seg før

Det viste seg etter hvert at Gusdal hadde alvorlig grad av celleforandringer, og hun ble nødt til å fjerne en del av livmorhalstappen i 2018.

- Jeg ble kjemperedd, det var så fjernt og jeg ante egentlig ikke hva det var snakk om. Jeg tror det at det var så ukjent, gjorde meg mer redd.

I dag er tilstanden hennes fin. Hun går til gynekolog hvert år, i stedet for hvert tredje, forteller hun.

- Dette gjør jeg fordi jeg selv ønsker det. Jeg får litt ro i sjela når jeg vet at alt er fint.

Gusdal oppfordrer andre til å teste seg minst en gang før de har blitt 25.

- Det er så utrolig viktig og helt ufarlig. Jeg synes alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, uavhengig av alder. De sier jo at det handler om blant annet overbehandling. Jeg synes ikke alder og overbehandling skal avgjøre noen sin skjebne.

- Liten sannsynlighet for å utvikle kreft

Leder for Livmorhalsprogrammet og gynekolog Tropé sier at dersom man opplever symptomer, smerter og plager bør man ta kontakt med lege – uansett alder.

- Og da bør man forvente å bli tatt på alvor og fulgt opp skikkelig, sier Tropé.

- Hvorfor går grensen på 25 år i Livmorhalsprgrammet?

- Det er veldig liten sannsynlighet for å utvikle kreft i så ung alder – i gjennomsnitt har det vært fire tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner mellom 20 og 24 år de siste årene. Sjansen for å kunne klare å fange opp akkurat disse kvinnene gjennom et masseundersøkelses-program er svært liten.

Tropé sier også at det ville ha blitt avdekket mange tilfeller av celleforandringer som mest sannsynlig ville gått tilbake av seg selv, men som kunne ført til at mange kvinner ble overbehandlet.

- Behandlingen består av å fjerne en liten del av livmorhalsen, og selv om det er et lite inngrep, fører det med seg en viss risiko for komplikasjoner som blødninger, smerter og for tidlig fødsel. Det ønsker vi ikke å utsette kvinner for unødig.

Ifølge tall fra Kreftregisteret ble det i 2021 tatt 14 888 livmorhalsprøver i alderen 16-24 år, og blant disse var det 144 som fikk behandling som følge av alvorlige celleforandringer.

Til sammenligning utføres det nå rundt 7000 slike behandlinger hvert år.

- Kan det være mørketall her, i og med at de under 25 i utgangspunktet ikke anbefales å teste seg?

- Ja, det er tilfeller av celleforandringer som ikke blir oppdaget siden kvinner under 25 ikke får anbefaling om å teste seg – men de fleste celleforandringene klarer kroppen selv å holde i sjakk eller bli kvitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer