Legene sa nei, AI-dataene sa ja. Så våknet koma-pasientene

Legene mente alt håp var ute for koma-pasientene. Kunstig intelligens var uenig, og mente de ville våkne i løpet av et år.

KUNSTIG INTELLIGENS: På et sykehus i Beijing har leger og en såkalt AI-maskin kommet fram til vidt forskjellige prognoser på en rekke koma-pasienter. I sju tilfeller sa legene at alt håp var ute. I sju av tilfellene tok legene feil. Her et bilde fra Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix
KUNSTIG INTELLIGENS: På et sykehus i Beijing har leger og en såkalt AI-maskin kommet fram til vidt forskjellige prognoser på en rekke koma-pasienter. I sju tilfeller sa legene at alt håp var ute. I sju av tilfellene tok legene feil. Her et bilde fra Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nevrologene som undersøkte den kinesiske 19-åringen, skal ha gitt ham dårlige prognoser. Han hadde allerede vært i en komaliknende tilstand i seks måneder, og skal ha vist få til ingen tegn til å noensinne våkne igjen.

Ulykken han hadde havnet i, hadde gjort alvorlige skader på hjernen hans.

På en skala leger bruker for å vurdere hvorvidt koma-pasienter kommer til å våkne, skal 19-åringen ha fått en sjuer. Av 23. Familien hadde nå rett til å be legene om å avslutte behandlingen, for å la 19-åringen dø.

Så ble prøvene legene hadde tatt, undersøkt av en datamaskin med kunstig intelligens, også kjent som AI (artificial intelligence). Den kom fram til et helt annet svar.

ET UNIKUM: Den kattelignende krabaten mangler kanskje hals og hale, men det hindrer den ikke fra å te seg som en huskatt. Video: EPFL News Vis mer

Sju tilfeller

Datamaskinen mente 19-åringen var en 20 på skalaen. Altså nesten full pott Forskjellen på prognosene var bokstavelig talt liv og død.

Og det var AI-teknologien som fikk rett. 19-åringen våknet, melder South China Morning Post.

Den engelskspråklige kinesiske avisa skriver om i alt sju liknende tilfeller, hvor legene skal ha gitt pasientene dårlige prognoser og AI-teknologien det motsatte.

I alle de sju tilfellene skal AI-teknologien ha fått rett, og alle sju pasientene skal ha våknet opp fra komaen i løpet av et år.

Datamaskinen skal imidlertid ha gjort en feil. I et åttende tilfelle, mente både legene og AI-teknologien at skadene til en 36 år gammel mann var så alvorlige at han aldri kom til å våkne. Begge tok feil. Mannen skal også ha våknet i løpet av et år.

Forskningsartikkel

AI-systemet er utviklet av Det kinesiske vitenskapsakademiet for vitenskap i samarbeid med et militærsykehus i Beijing, og skal ifølge South China Morning Post være 90 prosent nøyaktig.

Resultatene fra forsøkene som ble gjennomført på militærsykehuset i Beijing, ble i august publisert i det vitenskapelige tidsskriftet eLife.

- Vi har med suksess forutsagt at et antall pasienter ville våkne etter at de innledningsvis fikk håpløse prognoser, heter det i en uttalelse fra forskerne, ifølge avisa.

Det er doktor Song Ming som er førsteforfatter av den vitenskapelige artikkelen. Han er forsker ved Det kinesiske vitenskapsakademiet.

- Vår maskin kan 'se' ting som er usynlig for det menneskelige øyet, sier han til den kinesiske avisa.

AI-maskinen som ble brukt ved militærsykehuset skal ha vært under utvikling siden 2010. Siden den gang skal maskinen ha hjulpet legene med å diagnostisere over 300 pasienter.

Pasientene har kommet fra hele Kina, ikke bare Beijing-området.

Oppdager ørsmå forskjeller

Maskinen tar utgangspunkt i de samme bildene fra MR-maskiner som legene undersøker. MR-maskiner tar snittbilder av deler av kroppen, for eksempel hjerne.

Bildene kartlegger hjerneaktivitet, ved å måle små forskjeller i blodstrømmen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 21.08.2013 MOROKLUMP? Roboten RoboThespian står på scenen og forteller vitser. Men greier han å få publikum til å le? Video: QMUL Vis mer Vis mer

Det menneskelige øyet kan ikke oppdage alle disse små forskjellene, men AI-maskinen er i stand til å undersøke disse ørsmå forskjellene over lengre tid og på den måten oppdage ukjente mønstre, skriver avisa.

Siden det er snakk om kunstig intelligens, lærer maskinen av seg selv, og skal i teorien bare bli bedre og bedre på disse undersøkelsene.

- AI-systemet antar at hver eneste pasient er bevisste (selv om de er i koma). Jobben til maskinen er å anslå sannsynligheten for om de vil våkne i løpet av en viss periode. Den vil aldri erstatte leger, men det er et verktøy som kan hjelpe leger med å fatte bedre beslutninger, sier forskeren Song.

Han legger også til at de sju tilfellene som omtales i forskningsrapporten, er unntakene. I de fleste tilfellene skal AI-maskinen ha kommet til samme resultat som legene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer