«Legene sier jeg trolig er den eneste som har overlevd så mye juling»

Livet tok en brå vending for Johnny Johansen (48) da lastebilkrana på montørbilen møtte en høyspentledning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TROMSØ (Dagbladet): Ulykkesfuglen fra Hansnes utenfor Tromsø var klar over høyspentledningen da han forsiktig brukte krana på montørbilen til å løfte trafokiosken på plass i skogholtet på formiddagen 5. september 1996.

Men da Johnny Johansen skulle legge krana tilbake i bilen, glemte han å være forsiktig.

- Jeg husker ingen ting fra den dagen. Men så fikk jeg jo 22000 volt i meg, sier Johnny, som har kjempet seg tilbake til et liv han setter stor pris på.

Alvorlig kvestet

Høyspentulykken fikk store konsekvenser:

  • Han mistet høyre underarm.
  • En god del av bukmuskulaturen og hoftekammen ble spist opp av brannskader.
  • Omfattende brannskader i begge lår, i venstre hånd og underarm, samt på høyre overarm.
  • En muskel fra høyre lår er transplantert til mageregionen.
  • Han har et hull i kraniet på 8 x 8 centimeter.

- Jeg har hatt seks- sju hodeoperasjoner for å fjerne bein som var dødt. Hvor mange operasjoner jeg har vært igjennom totalt, har jeg ikke tall på, sier Johnny. Det verket fra hodesåret i to og et halvt år etter ulykken.

Han vil fortelle sin historie slik at folk får en forståelse av hva uforsiktig omgang med strøm kan innebære.

Frykter seinskader

- Jeg har tross alt vært veldig heldig som slapp skader på hjerte- eller tarmsystem. Legene sier jeg trolig er den eneste som har overlevd så mye juling. De sier det er to ting som reddet meg: god fysisk form og godt humør. Visst var det tøft da jeg kom ut fra Sunnaas i februar 1997 og ble overlatt til meg sjøl, men jeg har kommet så langt at jeg har fortrengt mye av det jævlige, sier 48-åringen, som retter en spesiell og varm takk til hjemmesykepleien i Karlsøy kommune, syke- og hjelpepleierne ved Universitetssykehuset i Tromsø og Norsk teknisk ortopedi på Hamar.

Han trekker også fram at kona og deres tre voksne barn har vært veldig til stede for ham.

I dag føler han at han har det veldig bra. Han jobber 30 prosent som feltplanlegger i Tromsø kraftnett.

- Balansen er ikke den beste, og jeg kan aldri mer løpe. Men jeg får gjort ting på min egen måte. I sommer tekket jeg taket på huset. Så lenge jeg tar hyppige pauser, går det greit. Jeg blir fort sliten, sier Johnny Johansen.

Fremdeles gjenstår en større mageoperasjon.

- Den bekymrer meg ikke. Er mer urolig for om jeg får seinskader etter ulykken. Jeg har ikke fått klare svar. Det er nok for tidlig.

OKTOBER 2003: Kroppen ble alvorlig kvestet i strømulykken, men Johnny Johansen (48) mener han i dag har et godt liv. - Å skrelle poteter er det jeg har størst problemer med, ler han.
OKTOBER 1996: Dette bildet viser Johnny Johansen (48) sammen med kona Wenche Johansen (46) på brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen 2. oktober 1996 - nesten en måned etter den dramatiske strømulykken.