Legene sjekket aldri hjertet

Linn Ragnhild Koehler Burke (35) var slank, aktiv svømmer og røkte bare på fest. Ingen skjønte hva som feilte henne før hun ble obdusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): For familien er Linn Ragnhilds brå død for to og et halvt år siden fortsatt en gåte.

- Vi fikk sjokk fordi hun døde, og ble enda mer sjokkerte da vi fikk vite at det var hjerteinfarkt. Det er helt ubegripelig at hun kunne dø så ung, sier Linn Ragnhilds søster, Lillian Koehler.

Sist uke skrev Dagbladet at mange hjertesyke kvinner får feil diagnose fordi de ikke har samme symptomer på hjerteinfarkt som menn. Trolig blir tusenvis av tilfeller aldri oppdaget.

Oppsøkte flere leger

- Menn er lettere å «lese», for de har symptomer som står i læreboka. Kvinnene har ofte andre symptomer. Derfor er det viktig at de får en fullstendig undersøkelse for å sikre riktig diagnose, sa hjertespesialist og overlege Svein Golf ved Feiringklinikken.

Linn Ragnhild Koehler Burke fikk aldri noen skikkelig hjertesjekk, til tross for at hun oppsøkte fire-fem forskjellige leger.

- Allerede som 28-åring begynte Linn Ragnhild å føle seg svært trøtt og uopplagt. Hun slet mye med hodepine, og var ofte blek og grå i huden. Ingen tenkte at det kunne være noe galt med hjertet. I stedet for EKG-undersøkelse, fikk hun resept på antidepressiver, sier Lillian Koehler.

Vondt i brystet

Våren 2000 besvimer Linn Ragnhild hjemme i leiligheten i Bergen. Ektemannen klarer å få liv i henne etter en stund, men 35-åringen føler seg fryktelig uvel og går til sengs. Det blir ikke tatt hjerteprøver ved neste legebesøk.

Sommeren 2000 drar Linn Ragnhild til Legevakten. Hun har sterke smerter i venstre bein og skulder, og føler seg veldig dårlig. Legen sender henne hjem uten å ta hjerteprøver.

Ved 13-tida 5. desember 2000 går Linn Ragnhild opp trappene til leiligheten, åpner døra og segner om i yttergangen. I to timer kjemper ambulansepersonellet for å redde livet hennes, men Linn Ragnhild dør.

- Hun klagde over brystsmerter til flere leger det siste året hun levde. Hvorfor tenkte de ikke en gang tanken på at det kunne være hjerteproblemer? Først under obduksjonen ble de to første infarktene oppdaget, sier Koehler.

Familien vil verken henge ut eller refse enkeltleger. Alt Koehler ønsker, er at andre skal ta lærdom av Linn Ragnhilds meningsløse bortgang.

DØDE: Ingenting ved Linn Ragnhild Koehler Burkes livsstil tilsa at hun skulle dø av hjerteinfarkt bare 35 år gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer