Legene skulle ta blindtarm - fjernet eggleder

Den febersyke jenta ble ikke bedre etter blindtarminngrepet. På mandag kom forklaringen: Kirurgen ved Fylkessjukehuset på Voss hadde fjernet den friske egglederen isteden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15-årige jenta fikk sterke smerter en kveld for tre uker siden, og ble innlagt ved Fylkessjukehuset på Voss. Samme kveld ble blindtarmen fjernet - trodde alle.

Nå ligger 15-åringen igjen på sykehus - med blindtarmen intakt. Kirurgen som gjennomførte inngrepet, bommet nemlig på blindtarmen og tok en av jentas eggledere.

- Jeg er ikke redd for å kalle dette en tabbe, sier avdelingsoverlege Tor Nedrebø ved kirurgisk avdeling. Han beklager feiloperasjonen.

Nytt inngrep

Tenåringen ble innlagt på ny to dager etter det første inngrepet: Feberen og smertene gikk nemlig ikke over. Sykehuset konstaterte fortsatt betennelse i området.

- Dette er ikke unormalt, siden et blindtarminngrep er en potensielt urein operasjon, sier avdelingsoverlege Nedrebø.

Jenta ble satt på normal antibiotikakur, og det betente området ble drenert gjennom et nytt inngrep, med full narkose.

Først på mandag ble tabben oppdaget. Da kom sjokkbeskjeden fra Haukeland sykehus i Bergen: Patologen som rutinemessig undersøker alle blindtarmer fra Voss, hadde oppdaget egglederen.

Sykehuset kontaktet straks familien til jenta.

Snittet er riktignok ganske lite, men det er ingen unnskyldning, fastslår overlege Nedrebø. Han vil forfølge saken internt, og har allerede informert familien til jenta om muligheten til å søke pasientskadeerstatning.

Sykehuset vil trolig gjøre et nytt forsøk på å fjerne jentas blindtarm, dersom den ikke kapsler seg inn.

- Vær sikker

- I en frisk buk er det lett å se forskjell på en eggleder og blindtarmen, sier seksjonsoverlege Sverre Sand ved kvinneklinikken på Ullevål universitetssykehus.

- En betennelse kan gjøre det vanskeligere å se forskjell. Generelt er det likevel en god regel å være sikker på at det du faktisk fjerner, er det du skal fjerne. Er du usikker, bør kniven ligge, sier Sand.

- Hva med jentas mulighet til å få barn seinere?

- Den er like god som før, hvis den andre egglederen er frisk. Den gjenværende lederen tar egg fra begge eggstokkene, sier Sand.