Legene skylder på hverandre

Verken Radiumhospitalet eller Sykehuset i Østfold vil beklage feildiagnosen overfor Arnfinn Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har overhodet ikke noen grunn til å beklage. Hadde det ikke vært for meg, ville han fått en behandling med betydelige plager, sier seksjonsoverlege Stein Gundersen ved kreftavdelingen på Sykehuset i Østfold.

I stedet ga jeg ham det lykkelige budskapet om at det ikke var spredning likevel, sier Gundersen .

Gundersen bekrefter at han ga Arnfinn Karlsen beskjed om at det var funnet spredning, og at han ikke ville anbefale behandling, men heller smertelindring med morfin.

- Men dette var under forutsetning av at Radiumhospitalets vurdering var riktig. Den viste seg altså seinere å være feil, sier Gundersen.

- Burde du ikke undersøkt Karlsen nærmere før du ga en så dramatisk beskjed?

- Pasienten kom til meg med diagnosen fra Radiumhospitalet. Da må jeg jo gå ut ifra at den er riktig. Etter min mening har Radiumhospitalet forsømt seg på det groveste i denne saken. Pasienten kan takke meg for at jeg sendte ham til ny CT-undersøkelse, og dermed fikk avkreftet at det var spredning, sier Gundersen.

Sjeflege Sigbjørn Smeland ved Radiumhospitalet avviser at det foreligger en grov forsømmelse fra deres side.

- Vår vurdering av CT-bildene, som vi fikk tilsendt fra Sykehuset i Østfold, viste seg i samsvar med vurderingen fra røntgenlegene der. Vi mistenkte spredning til den ene binyren og til halsen. Ut fra dette anbefalte vi at det ble vurdert interferonbehandling. Ved seinere kontroller er forandringene i binyrene gått tilbake, noe som vi vet spontant kan skje ved nyrekreft. Vi møtte ikke pasienten før han var innom til etterkontroll et halvt år etterpå. Noe dødsbudskap er i alle fall ikke formidlet av oss, sier Smeland.