<strong>KNUSTE LEGENE:</strong> Mammografi er røntgenundersøkelse av brystene som kan avsløre brystkreft. Kunstig intelligens viste seg å være bedre enn trente radiologer på å oppdage kreft. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix
KNUSTE LEGENE: Mammografi er røntgenundersøkelse av brystene som kan avsløre brystkreft. Kunstig intelligens viste seg å være bedre enn trente radiologer på å oppdage kreft. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix Vis mer

Legene slått av kunstig intelligens

Robot fikk i oppgave å gå gjennom kvinnenes røntgenbilder. Den var bedre til å oppdage brystkreft enn legene.

Publisert

Hvem kan både undersøke, diagnostisere og behandle oss for sykdommer i framtida?

Det er trolig langt fram i tid før kunstig intelligens kan bli en del av hverdagen på sykehus her i Norge og utlandet, men forskningsresultater fra Storbritannia og USA viser at kunstig intelligens allerede kan gi særdeles presise svar.

90 000 bilder

En fersk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature viser at kunstig intelligens var bedre på å oppdage brystkreft enn profesjonelle radiologer.

Et internasjonalt team av forskere, blant annet fra Google Health, utviklet en datamodell basert på kjente røntgenbilder fra over 90 000 kvinner.

For å teste algoritmen, ble den foret med 30 000 nye røntgenbilder fra kvinner i USA og Storbritannia der det enten var bekreftet kreft eller at pasienten var kreftfri.

Stor presisjon

Symptomer brystkreft

  • Kul eller hevelse i brystet.
  • Kul eller hevelse i armhulen.
  • Inndragning eller søkk i huden på brystene.
  • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning.
  • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene.
  • Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter.
  • Hudfortykkelse eller appelsinhud.
  • Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten.
  • Fra overgangsalder: nylig oppstått smerte i brystene.

Kilde: Brystkreftforeningen

Den kunstige intelligensens algoritme gjorde en bedre jobb med å oppdage brystkreft på bildene enn leger selv. Den kunstige intelligensen kjente ikke til kvinnenes helsehistorikk, og hadde dermed bare bildene å gå ut fra.

Ifølge studien var det 1,2 prosent færre falske positive, der et røntgenbilde feilaktig blir diagnostisert som unormalt, enn vanlig.

Reduksjonen i andelen bilder der kreften ble oversett var på hele 2,7 prosent, ifølge studien.

- Jeg er veldig stolt over disse funnene, som viser at vi er på vei til å utvikle et verktøy som kan hjelpe leger med å oppdage brystkreft med større presisjon, sier Dominic King i Google Health, ifølge BBC.

Vanlig form

Forskerne bak studien ønsker nå å teste den kunstige intelligensen i kliniske studier, blant annet under forhold der maskinen må forholde seg til bilder fra flere forskjellige røntgenmaskiner.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. 3568 kvinner fikk brystkreft i Norge i 2018, ifølge Kreftregisteret.

Forekomsten av brystkreft har økt betydelig de siste tiåra, med tidligere diagnostisering og framskritt i behandlingen har gjort at utsiktene til overlevelse er blitt stadig bedre.

Norge har det såkalte Mammografiprogrammet, den organiserte screeningen mot brystkreft som tilbys norske kvinner mellom 50-69 år. Programmet avdekker flere krefttilfeller på et tidligere tidspunkt enn dersom kvinnen skulle ventet til symptomene meldte seg. Dette bedrer høyst sannsynlig overlevelsen for dem som rammes, ifølge Kreftregisteret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer