Legene slått av kunstig intelligens

Robot fikk i oppgave å gå gjennom kvinnenes røntgenbilder. Den var bedre til å oppdage brystkreft enn legene.

KNUSTE LEGENE: Mammografi er røntgenundersøkelse av brystene som kan avsløre brystkreft. Kunstig intelligens viste seg å være bedre enn trente radiologer på å oppdage kreft. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix
KNUSTE LEGENE: Mammografi er røntgenundersøkelse av brystene som kan avsløre brystkreft. Kunstig intelligens viste seg å være bedre enn trente radiologer på å oppdage kreft. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvem kan både undersøke, diagnostisere og behandle oss for sykdommer i framtida?

Det er trolig langt fram i tid før kunstig intelligens kan bli en del av hverdagen på sykehus her i Norge og utlandet, men forskningsresultater fra Storbritannia og USA viser at kunstig intelligens allerede kan gi særdeles presise svar.

90 000 bilder

En fersk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature viser at kunstig intelligens var bedre på å oppdage brystkreft enn profesjonelle radiologer.

Et internasjonalt team av forskere, blant annet fra Google Health, utviklet en datamodell basert på kjente røntgenbilder fra over 90 000 kvinner.

For å teste algoritmen, ble den foret med 30 000 nye røntgenbilder fra kvinner i USA og Storbritannia der det enten var bekreftet kreft eller at pasienten var kreftfri.

Stor presisjon

Den kunstige intelligensens algoritme gjorde en bedre jobb med å oppdage brystkreft på bildene enn leger selv. Den kunstige intelligensen kjente ikke til kvinnenes helsehistorikk, og hadde dermed bare bildene å gå ut fra.

Ifølge studien var det 1,2 prosent færre falske positive, der et røntgenbilde feilaktig blir diagnostisert som unormalt, enn vanlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer