- Legene tjener for mye og jobber for lite

- Norske leger tjener for mye og jobber for lite. Professor i medisin og lege Terje Gundersen går nå til angrep på sine stadig bedre betalte kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Legekår eller levekår?» tar den tidligere overlegen, distriktslegen og professoren i medisin for seg utviklingen og framtiden til norsk helsepolitikk. Han går hardt ut mot sin egen stand, som han hevder beriker seg på vegne av pasientene:

- Det er absolutt ingen grunn til at norske leger skal tjene mer enn en lektor. De har samme utdannelsen. Noen innvender jo at legene har mer ansvar, men det er jo ikke legene som risikerer å dø, det er jo pasienten, sier Gundersen til Dagbladet :på nettet. Han synes det er helt utrolig at en assistentlege ved et norsk sykehus kan tjene mer enn statsministeren.

- Jeg klandrer de ikke for at de har gode kår, men jeg vil ha vekk ventelistene.

- Jobber for lite

Det er ikke bare lønna til legene som plager han, han mener de også jobber for lite:

- Fra 1970 til 1997 ble antallet sykehusleger i Norge fordoblet. I samme tidsrom økte antall pasienter ved norske sykehus med 7 prosent, sier Gundersen og omtaler dagens legemangel som «mystisk»:

- Vi har færre pasienter pr. lege enn mange land vi liker å sammenligne oss med, befolkningen har god helse, vi er ikke rammet av noen epidemier og folk bor godt.

- Kompetanse koster

Visegeneralsekretær Hans Asbjørn Holm i Legeforeningen er ikke overraskende sterkt uenig i Gundersens påstander:

- Det er jo ikke grunnlønna som gjør at mange leger tjener godt, men tilleggene for lang og ubekvem arbeidstid. Fritid blir jo mer og mer verdsatt i vårt samfunn, og da må man betale for å få kompetente personer til å jobbe helger og netter, sier Holm til Dagbladet. Han understreker at han selv ikke har lest Gundersens bok, men bare kommenterer hans uttalelser.

Han vil heller ikke gå med på at legene tjener for mye.

- Gundersen har helt sikkert rett i at virksomheten kunne vært organisert bedre, men det er et adnministrativt spørsmål. Kompleksiteten i dagens medisin er en helt annen enn på 70-tallet. De pasientene som ligger på sykehus i dag trenger langt mer avansert behandling.

OMVENDT LØNNSKAMP: Professor Terje Gundersen mener legene tjener for mye og jobber for lite.