- Legene vet mye

Legene ved Rikshospitalet vet høyst sannsynlig mye om hva som feiler kong Harald allerede. Men resultatet av prøvene kommer først neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig hyggelig at han er kommet hjem. Det er vi veldig glade for alle sammen. Så venter vi på resultatene av prøvene neste uke. Han har det bra nå, sa prinsesse Märtha Louise til NRK i går.

I går klokka 12.44 ble kong Harald utskrevet fra Rikshospitalet, hvor han ble innlagt dagen før. Kongen vinket, smilte og virket opplagt da han kjørte hjem til Slottet fra sykehuset, etter å ha kommet ut ambulanseinngangen. Ifølge Dagbladets kilder hadde han hatt ei rolig natt.

Vel hjemme fikk han mange blomster og e-poster fra folk som ville ønske ham god bedring. Statsminister Kjell Magne Bondevik sendte en stor blomsteroppsats på vegne av regjeringen, opplyser informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet. Hun sier at kongen ikke er sengeliggende. Utover det vil de ikke si noe om hans tilstand.

- Sykehuset opplyser at endelig konklusjon på de gjennomførte undersøkelsene først vil foreligge i begynnelsen av neste uke.

Vet mye

Men urologer Dagbladet har snakket med tror at legene allerede har klare indikasjoner på hva som kan være årsaken til at kongen måtte sykmeldes. Tirsdag fikk han påvist blod i urinen.

- Jeg tror nok de har en idé i dag, men jeg antar at de vil være sikre før de går ut med konklusjonen, sier urolog Einar Christiansen.

Han forklarer ventetida med at legene trolig har tatt prøver med noe ventetid. Det kan for eksempel være vevsprøver for å utelukke at det finnes kreftceller eller bakterieprøver for å undersøke om det kan være en infeksjon.
- Jeg tror de har en ganske konkret mistanke, men at de vil vente litt. Det er jo en viktig person, og man ønsker ikke å ta feil, sier Christiansen.

Trenger bevis

Urolog og overlege Per Inge Lundmo ved St. Olavs Hospital i Trondheim stusser litt over at det tar så lang tid før man får svar på undersøkelsene, men understreker at man ikke kan tolke noe ut fra det.

Lundmo understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, men tror at legene allerede har sterke indikasjoner på hva kongens tilstand skyldes.

Han tviler på at det kan være snakk om urinveisinfeksjon eller blærebetennelse, og antar at legene tar vevsprøver for å kunne utelukke kreft, eller bakterieprøver.

- For oss som underviser i urologi, er det viktig å presisere at synlig blod i urinen ikke er noen bagatellmessig sak. Det må undersøkes grundig. Vi sier til studentene at det er kreft inntil en annen blodkilde er identifisert, sier Lundmo.

Tause

Men han sier at blødningene ofte er helt ufarlige, og kan skyldes godartet prostatavekst. Det kan også skyldes steiner i nyre eller blære.

- Svært ofte går det raskt å stille diagnose ved urologiske lidelser, men i dette tilfellet kan forsinkelsen skyldes at legene vil være helt sikre før de går ut med noe, sier urolog Brynjulf Otnes til NTB.

- Men forsinkelsen kan også skyldes at legene ikke har funnet noe, sier Otnes.

Rikshospitalet vil ikke uttale seg om kongens tilstand. Det har Slottet ansvar for alene.