Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legene ville skru av respiratoren. Da dro faren fram en pistol

I år feiret far og sønn jul sammen.

REDDET SØNNENS LIV: George Pickering III nektet å høre på legenes dødsbudskap, og dro fram en pistol da legene ville skru av respiratoren som holdt liv i sønnen. 11 måneder senere er sønnen ved god helse. Foto: Privat
REDDET SØNNENS LIV: George Pickering III nektet å høre på legenes dødsbudskap, og dro fram en pistol da legene ville skru av respiratoren som holdt liv i sønnen. 11 måneder senere er sønnen ved god helse. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Legene mente 27 år gamle George Pickering III var hjernedød og ville slå av respiratoren. Men faren til 27-åringen nektet å gi slipp på sønnen, og dro opp en pistol. 

George Pickering III ble i januar rammet av et slag og havnet i koma. Legene ved Tomball Regional Medical Center i Texas konkluderte ifølge familien med at 27-åringen var hjernedød.

Familien fikk beskjed om at sønnen aldri ville våkne, sammen med en anbefaling om å skru av maskinene som holdt ham i live. 

- Jeg kommer til å drepe dere Moren og broren skal ha vist forståelse for situasjonen, og skal ha akseptert at han ble satt på en liste over mulige organdonorer. Men 27-åringens pappa George Pickering II nektet å akseptere legenes dødsdom.

- Politiet må komme til sykehuset med en gang. Vi har et familiemedlem her med en pistol, kan man høre en stemme si i et nødanrop til politiet, ifølge Washington Post.

Vitner hevder at faren skal ha ropt «Jeg kommer til å drepe dere alle sammen», mens han pekte en pistol mot ansatte ved sykehuset.

En av mannens sønner skal ha klart å ta pistolen fra ham, men Pickering løy og sa at han hadde en pistol til. Det tok deretter flere timer før politiets elitestyrker kunne pågripe mannen, etter at han barrikaderte seg inne på sykehuset sammen med sin 27 år gamle sønn.

Feiret jul sammen Pickering innrømmer at han var full og aggressiv den januarkvelden, men sier han var helt sikker på at det fortsatt var liv i sønnen.

- Jeg var sikker på at om jeg fikk tre eller fire timer med sønnen min den kvelden, ville jeg vite om han var hjernedød eller ikke, sier Pickering II til Channel 2 Houston.

11 måneder senere kan man konkludere med at våpendramaet var med på å redde sønnens liv.

Mens Pickering forhandlet med politiet, skal sønnen ha klemt hånda hans flere ganger. Kort tid etter episoden våknet 27-åringen fra komaen. I år kunne far og sønn feire jul sammen, etter at faren slapp ut av fengsel i begynnelsen av desember.

- Loven ble brutt, men den ble brutt av alle de rette årsakene. Jeg er her nå som et resultat av det. Det var kjærlighet, sier Pickerings sønn, George III til kanalen og legger til: 

- Det er alle foreldres plikt å beskytte barna sine. Det var alt han gjorde. Alt det gode som har gjort meg til den mannen jeg er, er takket være mannen som sitter ved siden av meg, sier han og peker på faren sin.

Tomball Regional Center sier i en uttalelse at de av hensyn til personvernet ikke kan kommentere konkrete enkeltsaker.

Strenge regler i Norge Dagbladet har blitt kontaktet av flere norske leger som frykter historien vil kunne inspirere lesere til å motsette seg legenes vurderinger. 

Debatten rundt organdonasjon raste i Skandinavia i 2012, etter at en dokumentarfilm om danske Carina Melchior ble vist på TV. NRK sendte dokumentaren og omtalte saken om Melchior, som havnet i koma etter en alvorlig bilulykke og ble behandlet for skadene ved sykehuset i Århus.

Foreldrene til Carina bestemte seg for å gi samtykke til organdonasjon, etter å ha fått beskjed om at det ikke var noe mer legene kunne gjøre for datteren, som snart ville bli hjernedød. Den hardt skadde 19-åringen ble koblet fra respiratoren for å fremskynde hjernedøden. Men noen dager senere fikk de en telefon fra sykehuset om at Carina hadde våknet fra koma, og var på bedringens vei. 

I etterkant av dokumentaren var det mange som meldte seg ut av donorregisteret på Rigshospitalet i Danmark. Samtidig gikk norske eksperter ut for å forsikre nordmenn om at noe lignende aldri ville kunne finne sted i Norge.

Ifølge norsk lov må helsepersonell gjøre en ekstra røntgenundersøkelse av hjernen, før en avdød person skal kunne gi organer, meldte NRK den gang.

- Organdonasjon i Norge er langt foran Danmark. Vi har noen av verdens korteste ventetider og ventelister, og mange mennesker har blitt reddet av organene. Det er veldig trist, det som har skjedd i Danmark, og det har fått et uheldig utfall når folk melder seg ut, sa Hege Lundin Kuhle, daglig leder i stiftelsen Organdonasjon, til NRK i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media