- Legene villeder

- Sykehusleger har informert foreldre om at de kan oppdage hjernehinnebetennelse ved å se etter røde prikker på barnet. Det er ikke noe godt råd, for da kan det allerede være for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er legevaktslegen Anders Baalsrud som kommer med advarselen. Han frykter foreldrene er blitt villedet.

Etter at to barn har omkommet etter hjernehinnebetennelse, har råd fra legene flommet over i mediene. Ett har vært å se etter røde prikker på huden. Forsvinner ikke prikkene ved å trykke et glass mot dem, må barnet straks på sykehus. Rådet er korrekt, men:

- Jeg er rett og slett redd for at foreldre ikke kontakter lege i tid fordi deres barn ikke har prikker. Jeg er ikke så fornøyd med hvordan sykehuslegene, som ikke er ute og møter pasientene på samme måte som legevaktlegene, informerer foreldre, sier Baalsrud.

- I stedet for å se etter prikker, bør foreldre være observante når barnet blir febersykt, dårlig, slapt, inaktivt, ikke vil spise eller sove - uten at det hoster eller er forkjølet. Kommer disse symptomene brått - som det gjør med hjernehinnebetennelse - må lege tilkalles.

- Pedagogisk blir det helt feil hvis foreldrene tror barna er friske hvis de ikke har prikker. Dessuten skapes unødig engstelse når mindre syke barn får et lite, uskyldig utslett, sier Baalsrud.
- Leger må reise ut til barn som ikke trenger hjelp, noe som tar ressurser, mener legevaktslegen, som selv har henvist mange barn til undersøkelse etter mistanke om hjernehinnebetennelse.