Coronaviruset

Legenes bønn til Trump

Ledende leger, sykepleiere og sykehusgrupper oppfordrer Trump til å dele covid-19-data med Bidens overgangsteam «så snart som mulig» for å «redde utallige liv».

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer
Publisert

Mandag advarte USAs neste president Joe Biden om alvorlige konsekvenser dersom han ikke får tilgang til informasjon om innsatsen mot covid-19-pandemien.

- Flere kan dø dersom vi ikke koordinerer, uttalte Biden på spørsmål fra pressen om hva som kan bli konsekvensene for coronapandemien dersom Trump fortsetter å blokkere for en normal maktoverføring.

Biden trakk særlig fram distribusjon av coronavaksine.

- Dersom vi må vente med å koordinere distribusjonen fram til 20. januar, kan det få svært alvorlige konsekvenser.

Tirsdag melder NBC News at ledende leger, sykepleiere og sykehusgrupper oppfordrer Trump til å dele covid-19-data med Bidens overgangsteam «så snart som mulig» for å «redde utallige liv».

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Brev

I et brev oppfordrer direktører i American Hospital Association, American Medical Association og American Nurses Association Trump-administrasjonen til å «samarbeide tett med Biden-teamet for å dele all viktig informasjon relatert til covid-19».

Og de nevner i fleng: Sanntidsdata, informasjon om behandling, testing av forsyninger, personlig verneutstyr, ventilatorer, sykehussengekapasitet og tilgjengelighet av arbeidsstyrken - for å nevne noe.

Dette er kunnskap som må deles «for å redde utallige liv», heter det i brevet.

Initiativtakerne omtaler seg selv som «leverandører av omsorg for alle amerikanere» som «ser lidelsen som oppstår i samfunnene våre på grunn av covid-19».

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

Fauci advarer

«Vi ser familier som har mistet begge foreldrene i covid-19, vi ser barn som lider av langtidseffekter av coronavirussykdom og vi ser minoritetspopulasjoner som uforholdsmessig lider under den ødeleggende pandemien», heter det.

Også USAs smittevernrådgiver Anthony Fauci advarer om at Donald Trumps motvilje mot å gjennomføre maktoverføringen til Joe Biden kommer til å skape problemer, skriver NTB.

Fauci har foreløpig ikke vært i kontakt med den påtroppende presidenten, og smitteverneksperten legger ikke skjul på at utfordringene som preger maktoverføringen kan bety mer coronatrøbbel.

- Om ikke man har en ordnet maktoverføring, kan man ikke optimalisere den innsatsen som gjøres nå, sier Fauci til CNN.

Fauci mener viktige diskusjonstemaer under maktoverføringen er størrelsen på lagrene av medisinsk utstyr, deriblant beskyttelsesutstyr, samt hvordan selve vaksineprogrammet skal fungere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer