Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legenes tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse fra Legeforeningens forskningsinstitutt, gjengitt i Aftenposten fredag, viser at sykehusleger bruker mindre tid på direkte pasientkontakt enn før. Det gjelder både assistentleger og overleger. Tida brukt direkte på pasienter har sunket målbart for begge grupper siden 1994. President i Legeforeningen Torunn Janbu forklarer den reduserte pasientkontakten med at legenes administrative oppgaver har økt i tillegg til større krav til dokumentasjon og dårlige IT-løsninger.

Det er all grunn til også å lete etter andre årsaker. I store virksomheter som sykehus er det utvilsomt mye å tjene på mer effektiv organisering og bedre samhandling. Det er påfallende hvor strømlinjeformet og effektiv legene selv klarer å organisere sitt arbeid i private klinikker. Der er det klar sammenheng mellom pasientkontakt og legers inntekt. I offentlige sykehus har legenes inntekt økt mens pasientkontakten er redusert. Det tyder på at det er noe galt med organisering og incitamenter. Men kanskje også med legenes holdning til utnyttelsen av offentlige ressurser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media