Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Norge er i en krisesituasjon:

Legenes varsko: - Gå i lockdown

Lege Gunnar Hasle mener det nå må tas drastiske grep for at Norge skal unngå katastrofe. Overlege Mads Gilbert mener smitten av coronavirus er ute av kontroll.

KRITISK: Overlege Mads Gilbert mener norske myndigheters smitteverntiltak har kommet til kort. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Overlege Mads Gilbert mener norske myndigheters smitteverntiltak har kommet til kort. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er krystallklar på spørsmål om norske myndigheters smittevernstiltak er nok.

- Svaret på det er nei. Det er for lite og for seint, sier Gilbert til Dagbladet.

- Nå oppdages det mellom seks og sju nye bekreftede smittede per time i Norge. Det er en økning på tre ganger flere enn forrige døgn. Vi er nå i den eksponentielle fasen av spredningen, sier Gilbert.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Ber om lockdown

Bergen har blant annet vedtatt at utesteder, serveringssteder og forsamlingsarenaer uten sitteplasser skal legge til rette for at publikum kan holde minst én meters avstand til andre gjester. De har også bedt folk forberede seg på karantene.

Helsedirektoratet har anbefalt at arrangementer med mer enn 500 personer avlyses. De ber også om at arbeidsplasser legger til rette for at folk kan komme seinere på jobb og ha hjemmekontor. Gilbert mener storkommunene må tak og innføre felles planer om ikke regjeringen gjør det.

- De må gjøre som Bergen gjorde i går. Man må treffe vesentlig mer radikale tiltak for å bremse smittespredningen, sier han.

Lege Gunnar Hasle i Reiseklinikken ber om «lockdown».

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg mener vi nå må stenge hele samfunnet før det blir en katastrofe. Vi må ikke vente til vi kommer dit Italia er, med så mange døde og smittede, før vi treffer de tiltakene. Det gjelder å stenge ned Norge slik som Kina og Italia har gjort. Vi bør gå i lockdown. Jeg tror ikke vi har noe annet valg, sier Hasle, og legger til:

- Eller, vi har det, men det vil resultere i en katastrofe.

Over 400 smittede

Folkehelseinstituttet opplyste tirsdag kveld at det nå er 277 bekreftet smittet i Norge. Det var en økning på 85 personer bare på et døgn. For noen av smittetilfellene klarer myndighetene heller ikke å spore smitteveien.

FOREBYGGER: Statsminister Erna Solberg snakker om tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Reporter: Mats Rønning. Video: Per Ervland. Vis mer

Folkehelseinstituttet rapporter daglig om antall smittede klokka 18.00.

Tallene på antall smittede gjelder klokka 15.00 samme dag. I går var FHIs tall 277 smittede. Johns Hopkins University i USA, som overvåker utbruddet globalt, har klokka 12.00 i dag registrert 401 tilfeller i Norge. VG, som selv henter inn tall fra norske kommuner, har 428 registrerte tilfeller på samme tidspunkt. Dagbladet forholder seg inntil videre til FHIs daglige oppdatering.

Smittes i offentligheten

Til NRK sier professor Dag Jacobsen, leder for intensivavdelingen på OUS Ullevål, at smitten i Oslo allerede er «ute av kontroll».

VIL HA LOCKDOWN: Lege Gunnar Hasle har flere ganger ytret seg kritsik til myndighetenes håndtering av coronaviruset, og mener tiden nå er inne for å stenge ned Norge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VIL HA LOCKDOWN: Lege Gunnar Hasle har flere ganger ytret seg kritsik til myndighetenes håndtering av coronaviruset, og mener tiden nå er inne for å stenge ned Norge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det skjer coronasmitte i Oslo på kjøpesenter og på busser nå. Da må man ta grep. Jeg tror myndighetene er forsiktige fordi de fikk kritikk under svineinfluensaen, men den forsiktigheten har vi ikke råd til nå, sier han til kanalen.

Hasle, som jobber som lege ved Reiseklinikken i Oslo, har gjentatte ganger kritisert norske helsemyndigheters håndtering av situasjonen, og mener de har vært for bakpå.

- Vi er rett og slett ikke i trygge hender med å følge rådene fra dem som har ansvaret for smittevern ved Folkehelseinstituttet. De har ikke vist seg kompetente. Nå bør helsedirektøren ta grep.

- Ute av kontroll

Overlege Mads Gilbert mener myndighetene har snakket for lite om smittespredning.

- Det er der vi må sette inn støtet. Nå må den norske befolkningen få klar beskjed om at vi alle er ansvarlig for å hindre spredning. Viruset er ute av kontroll etter de siste tallene vi har fått, sier han.

Han anbefaler å innføre krav om halvfulle busser og trikker og maks 50 i forsamlinger, noe også legeforeningen foreslår.

- Man burde pålegge hjemmekontor for alle som kan det, uansett om man ikke har hatt smittekontakt eller er mistenkt. Det bør også sendes tydeligere signal til kommunehelsetjenesten og sykehusene om at de kan dra gullkortet når det gjelder tiltak, sier Gilbert.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Munnbind

Lege Gunnar Hasle mener at tida nå er inne for å stenge ned all offentlig transport og ta i bruk munnbind.

- Vi vet ikke i hvor stor grad munnbind beskytter mot coronavirus-smitte, men det kan hindre smittebærere i å spre viruset videre. Vi vet ikke hvem som er smittet. Det kan være hvem som helst. Derfor bør alle gå med munnbind nå. Det vil være mest effektivt for å hindre at smittebærerne sprer dette vurdere.

Han peker på at det ikke finnes nok munnbind i Norge til å dekke alle som har behov, men at det kan være effektiv å lage dette selv.

- Alle har vel et laken de kan ofre til det formålet. Det vil være en sterk markering av at vi nå er i en krisesituasjon. Vi kan ikke vente på at industrien skal produsere nok.

- Steng skoler

Alle personer som kommer fra områder i utlandet med vedvarende smitte skal også settes i karantene. Disse områdene er onsdag Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og den østerrikske delstaten Tirol.

- Vi vet ikke hvor dette viruset slår til, så nå må vi stenge skoler og større forsamlinger. Den grensen på 500 er helt kunstig. Jeg mener alle offentlige arrangementer må stanses. Vi at det er en eksplosiv vekst også i den norske befolkningen. Så får det bare være hvis noen må være unødvendig hjemme fra skole og jobb, mener han.

- Tiltakene er alltid for små, og de kommer for seint. Myndighetene har forspilt sjansen sin til å hindre at viruset kom til Norge, mens de hadde spillerom til det, sier Hasle til Dagbladet.

Gilbert mener også Norge har vært bakpå hele veien. Coronaviruset og sykdommen covid-19 ble oppdaget i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember. 31. desember varslet Kina Verdens helseorganisasjon (WHO).

- 9. januar kom WHO med beskjeden om et nytt virus. Det har ingenting å gjøre med sesonginfluensa. Ingen har vært smittet og ingen er immune. Sykeligheten er langt mer alvorlig dødeligheten er langt høyere enn sesonginfluensa, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Helsedirektoratet som viser til tidligere svar.

Hele Norges coronakart