Deltabølge i Alabama:

Legens bønn: - Det er for seint

Oppfordrer innbyggerne i Alabama om å ta vaksinen. Staten er i dag den med færrest fullvaksinerte i hele USA.

FÆRREST VAKSINERTE: Alabama er den staten i USA med færrest fullvaksinerte innbyggere. Lege Brytney Cobia oppfordrer alle til å ta vaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FÆRREST VAKSINERTE: Alabama er den staten i USA med færrest fullvaksinerte innbyggere. Lege Brytney Cobia oppfordrer alle til å ta vaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 18. juli la den amerikanske legen Brytney Cobia ut et innlegg på Facebook som har gått som en farsott i utenlandske medier de siste dagene. I det hjerteskjærende innlegget oppfordrer legen fra Alabama folk til å ta vaksine mot coronaviruset.

Det var AL.com som først omtalte saken.

I et intervju kommer det fram at bare én av hennes nåværende pasienter har fått vaksine.

- Det er for seint

Cobia skriver i sitt Facebook-innlegg at det ikke bare er eldre pasienter og mennesker med underliggende sykdommer som kommer inn på sykehuset, med alvorlige infeksjoner på grunn av corona.

- Vi får inn unge, friske mennesker med alvorlige symptomer på viruset, skriver hun og fortsetter:

- Noe av det siste mange gjør før de blir intubert er å bønnfalle meg om vaksinen. Jeg holder hendene deres, og sier beklager, men det er for seint.

- De tok feil

Hun skriver videre at når hun noen dager seinere registrerer dødstidspunkt og klemmer de pårørende, så forteller hun de at den beste måten å hedre deres kjære på er å ta vaksinen.

- De gråter og forteller meg at de ikke visste. De trodde det var en vanlig influensa. De trodde det var politisk. De trodde det bare var enkelte blodtyper eller hudfarger som ble syke, forklarer hun i sitt innlegg.

- De tok feil, konstaterer hun.

- De skulle ønske de kunne gå tilbake, men det kan de ikke. Så de takker meg, og går for å ta vaksinen, forteller Cobia.

Selv går hun tilbake på kontoret, skriver dødsrapporten og ber en bønn om at dette dødsfallet vil redde et annet liv.

RØRENDE: Disse bildene viser øyeblikket en mor, datter og barnebarn omsider gjenforenes etter 18 måneder adskilt på grunn av corona. Video: Marius Vervik. Musikk: Epidemic sound. Vis mer

Færrest vaksinerte

I flere måneder har tre ulike corona-vaksiner vært tilgjengelig for befolkningen i Alabama. Likevel er staten den med færrest vaksinerte i hele nasjonen, med bare 33,7 prosent fullvaksinerte.

På grunn av den veldig smittsomme Delta-varianten og det lave vaksinasjonstallet, står Alabama igjen overfor en ny smittebølge. Det fører igjen til flere sykehusinnleggelser.

- Tilbake i 2020 og starten på 2021, da vaksinen ikke var kommet, var det bare tragedie. Så mange mennesker som gjorde alt riktig, men som likevel kom inn på sykehuset i kritisk tilstand og døde, forteller Cobia til Al.com.

Totalt har over 11 400 mennesker dødd av corona i staten Alabama.

Feilinformasjon

Legen forteller at det er annerledes å behandle pasienter nå, både fysisk og psykisk, fordi de som kommer inn kunne forhindret sykdommen.

- Jeg trodde ikke jeg ville føle så på det, fordi de har tatt et valg. Men så ser man dem i øynene og ser at de bare er mennesker som tror de har tatt den beste avgjørelsen, sier hun.

Hun påpeker at det er mye feilinformasjon som er skylden.

Cobia avslutter med å oppfordre alle som er skeptiske til vaksinen, til å snakke med legen sin, og ikke stole på alt som står på internett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer