- NÆRE: Karin-Lise Brænden med sin slektning Astrid Grøndahl Strand under et familietreff for for fem års tid siden. Ifølge Brændens testamente av 2008 skulle alle hennes eiendeler og verdier tilfalle Strand-familien, men i det nye testamentet av i fjor får de ingenting. Foto: Privat
- NÆRE: Karin-Lise Brænden med sin slektning Astrid Grøndahl Strand under et familietreff for for fem års tid siden. Ifølge Brændens testamente av 2008 skulle alle hennes eiendeler og verdier tilfalle Strand-familien, men i det nye testamentet av i fjor får de ingenting. Foto: PrivatVis mer

Legepar ble enearvinger til millionformuen etter Karin-Lise (94)

Familien sitter tomhendte igjen etter at testamentet ble endret fire måneder før hennes død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den barnløse Oslo-kvinnen Karin-Lise Brænden hadde i utgangspunktet testamentert sin store formue til sin manns slektninger. Så, fire måneder før hun døde på seinhøsten i fjor, 94 år gammel, laget hun et nytt testamente. Der tilfaller hele arven legeparet Frederic Kontny (56) og Signe Kontny (55).

- Jeg er ikke i tvil om at hun ble påvirket til å endre testamentet, sier Brændens slektning Astrid Grøndahl Strand (78) til Dagbladet.

Stor verdi Arven etter Brænden er betydelig. Den omfatter to leiligheter på Oslo vest, til en antatt samlet salgsverdi på 15 millioner kroner. I tillegg kommer bankkonti i Norge og Sveits, fond, sølvtøy og smykker.

I mai i fjor ble Bærums-legen Kontny erklært som 94-åringens nærmeste pårørende, og i det nye testamentet, som ble skrevet to måneder etter, utpekes altså han og kona som enearvinger, skriver Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

Helsepersonelloven slår fast at leger ikke har lov til å ta imot «betydelige gaver» fra pasienter. Kontny, som jobber ved privatsykehuset Volvat Medisinske Senter, hadde i fem år Brænden som pasient, men sa i april i fjor fra seg behandleransvaret, kort tid før han ble begunstiget i det nye testamentet.

ARVER ALT: Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny ble kort tid før Brændens død gjort til hennes enearvinger. Verdiene kan beløpe seg til flere tiltalls millioner kroner. Foto: Volvat Medisinske Senter
ARVER ALT: Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny ble kort tid før Brændens død gjort til hennes enearvinger. Verdiene kan beløpe seg til flere tiltalls millioner kroner. Foto: Volvat Medisinske Senter Vis mer

Kontny-paret tok også på seg å ordne med Brændens bisettelse, og dødsannonsen lyder da også «På vegne av slekt, famile og venner: Signe og Frederic». Slekta deltok ikke i bisettelsen; de ble orientert om den per brev i ettertid.

Familien mener at Frederic Kontny brøt helsepersonelloven selv om han frasa seg behandleransvaret, og klaget ham i vår inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Klagen ble avvist, og saken ender trolig i retten.

- Blomster og middager Astrid Grøndahl Strand sier Brænden så mye til ekteparet Kontny mot slutten.

- Hun fikk sikkert et godt forhold til legeparet, som flere ganger kom med blomster til henne. De hadde også middager sammen. «De er så søte og snille leger», sa hun.

Strand sier hun og familien hele tida har hatt et godt og nært forhold til Brænden, og at den eldre kvinnen jevnlig deltok i juleselskaper og andre tilstelninger. Hun sier de ikke fikk noen signaler på at forholdet var endret.

ARVEGODS: Karin-Lise Brændens leilighet i Hafrsfjordgata på Frogner var hennes bopel fram til hun døde i fjor. Ifølge det nye testamentet tilfaller leiligheten legeparet Kontny. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ARVEGODS: Karin-Lise Brændens leilighet i Hafrsfjordgata på Frogner var hennes bopel fram til hun døde i fjor. Ifølge det nye testamentet tilfaller leiligheten legeparet Kontny. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Karin-Lise var klar på at slekta skulle ta vare på ting og minner - bilder, selvbroderte tepper, slike ting. Nå er alt jeg ville satt pris på å ha, tilfalt legeparet, sier hun.

Bodde i Sveits Brænden bodde mesteparten av sitt voksne liv i Genève, der hun på 40- og 50-tallet jobbet som ambassadesekretær. Hun var gift med farmasøyten Olav Brænden (1919-89), som i en årrekke ledet FNs forskningsprogram mot narkotika, og som også sto bak populære Brændens nesedråper.

Etter mannens død flyttet Karin-Lise Brænden tilbake til Norge, og levde de siste åra i sin romslige leilighet i Hafrsfjordgata 3 på Frogner. Hun hadde lenge et sosialt liv, og deltok bl.a. på Lotteforbundets arrangementer fordi hun selv hadde bakgrunn fra Hæren.

Advokat Audhild Freberg Iversen førte Brændens testamente av 2008 i pennen. Overfor Dagbladet bekrefter hun Dagens Næringslivs opplysninger om at Strand-familien den gang var utpekt som arvinger av så vel leilighetene som pengebeløpene og gjenstandene etter Brænden.

- Jeg synes dette er merkelig. Det nye testamentet er totalt annerledes enn det jeg skrev i 2008 - jeg har aldri vært borti en så dramatisk endring, sier Iversen til Dagbladet.

ARVEGODS: Brændens leilighet nummer to, i Nedre Silkestrå på Skøyen, tilfaller også legeparet Kontny. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ARVEGODS: Brændens leilighet nummer to, i Nedre Silkestrå på Skøyen, tilfaller også legeparet Kontny. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Advokaten undrer seg over hva som kan ha skjedd på de fire åra mellom de to testamentene. Hun understreker at Brænden var helt ved sine fulle fem da hun satte opp det første.

- Hun var særdeles ryddig, og det var et veldig gjennomtenkt testamente. Jeg fikk også inntrykk av at hun hadde et godt forhold til Strand-familien, sier Iversen.

- Felles interesse Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Frederic Kontny og hans advokat Pål M. Andreassen for en kommentar, uten hell. Til Dagens Næringsliv avviser imidlertid advokaten at legeekteparet har forledet Brænden.

- Kontny er av den oppfatning at det åpenbart er det nære vennskapsforholdet mellom partene som er bakgrunnen for at Kontny og hans kone er tilgodesett i testamentet. De medisinske konsultasjonenes hyppighet og karakter tilsier at det ikke er som en følge av legegjerningen at Brænden har hatt ønsket om å tilgodese Kontny, skriver advokaten i en e-post.

Andreassen opplyser til avisa at Brænden og Kontny knyttet nære bånd på grunnlag av sin felles interesse for historie og andre verdenskrig.

- For dårlig jobb - Vi må finne ut hva som er skjedd. Det virker på meg som om både etikken i Legeforeningen og helsepersonelloven er brutt her, sier Astrid Grøndahl Strands sønn Rolf Arne Grøndahl Strand (52) til Dagbladet.

ORDNET BISETTELSEN: Ekteparet Kontny ordnet alt det praktiske rundt bisettelsen av Brænden. Familien ble først varslet i ettertid. Faksimile: Aftenposten
ORDNET BISETTELSEN: Ekteparet Kontny ordnet alt det praktiske rundt bisettelsen av Brænden. Familien ble først varslet i ettertid. Faksimile: Aftenposten Vis mer

Strand er misfornøyd med at Helsetilsynet har valgt ikke å se på saken.

- De må gå dette etter i sømmene. Fylkesmannen og tilsynet har gjort en dårlig jobb, konstaterer han.