Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger advarer mot kruttsterk chili – kan gi smertefull hjerneforstyrrelse

Amerikansk mann diagnostisert med en forbigående hjernelidelse etter å ha spist verdens sterkeste chili.

CHILI: Leger mener kruttsterk chili kan gi smertefull hjerneforstyrrelseFoto: Lise Åserud / SCANPIX
CHILI: Leger mener kruttsterk chili kan gi smertefull hjerneforstyrrelseFoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk mann ble rammet av gjentakende og svært smertefulle hodepiner etter å ha spist verdens sterkeste chili.

Symptomene dukket opp hos 34-åringen like etter at han deltok i en konkurranse hvor han måtte spise en Carolina Reaper, kjent som verdens sterkeste chili, i 2016, ifølge en artikkel publisert i medisintidsskriftet BMJ Case Reports.

Mannen utviklet en intens nakke- og hodepine, og i flere dager opplevde han korte, men intense akutte hodepiner. Hver hodepine varte i flere sekunder.

- Stor overraskelse

Etter at 34-åringen søkte legehjelp, ble det gjort en rekke medisinske undersøkelser, men de fant ikke noen forklaring på problemene.

Til slutt ble han diagnostisert med en forbigående hjernelidelse kalt RCVS , som innebærer at blodårene i hjernen snevrer seg inn midlertidig. Det er trolig første gang noen har fått denne diagnosen etter å ha spist chili, ifølge legene bak forskningsartikkelen.

- Det var en stor overraskelse for alle, sier en av forfatterne, doktor Kulothungan Gunasekaran ved Henry Ford Hospital i Detroit.

Symptomene forsvant av seg selv, og etter fire uker ble det gjort en CT-scan på mannen som viste at blodårene hadde utvidet seg til normal størrelse.

- SLÅTT I BAKKEN: Syns du chili fra butikken er sterk? Ed Currie Puckerbutt dyrker verdens sterkeste chili, en chili som er over 300 ganger så sterk som en jalapeño. Folk elsker å prøve den ut - mens de filmer det hele. Video: Great Big Story Vis mer Vis mer

– Vær forsiktige

Tidligere har spising av cayennepepper blitt koblet til hjerteinfarkt, ifølge forskerne.

- Vi anbefaler folk å være forsiktige når de spiser chili og til å søke legehjelp umiddelbart dersom de opplever slike symptomer, sier Gunasekaran.

For dem som interessert – og tør, beskrives Carolina Reaper som en chili med en fruktig, søt smak, med et hint av kanel og sjokolade. Den har et gjennomsnitt på 1.641.183 på den såkalte SHU-skalaen, som betegner hvor sterk matvarer er, ifølge undersøkelser gjort ved Winthrop University i South Carolina i 2017. En jalapeño har mellom 2.500 og 8.000 på skalaen, ifølge Guinness rekordbok.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!