Corona i India:

Leger angripes og dør: - Hjerteskjærende

Desperate familier trakasserer utslitte leger for å skaffe sine nærmeste hjelp.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer
Publisert

Aldri før har ett land registrert så mange coronadødsfall på ett døgn som India gjorde i går.

I alt ble 4529 coronadødsfall registrert, ifølge Washington Post, men som følge av mangelfull rapportering og begrenset testkapasitet, er det samtidig grunn til å tro at det reelle antallet er langt høyere.

India har tilsynelatende lagt bak seg sine verste smitteuker, ifølge tall fra Johns Hopkins universitet. Kurven som viser antallet nye smittetilfeller peker nedover, men etter smitten, kommer dødsfallene.

Nå er presset på sykehusene i India så stort at de som er satt til å redde liv, blir utsatt for vold og trakassert av desperate familier, skriver New York Times.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Over 1000 leger døde

Videoer som har sirkulert i sosiale medier den siste tida, viser sinte familiemedlemmer som trakasserer leger, ifølge avisa. Familier skal også ha leid inn torpedoliknende figurer for å skremme leger. Noen er også blitt angrepet og utsatt for vold.

- Alle som kommer hit, er anspente, og selv et lite problem kan forårsake en stor krangel og noen har ikke en god nok forståelse av situasjonen, sier legen J.A. Jayalal.

Han er leder av Indias legeforening, og forteller at flere enn 1000 leger har dødd av covid-19 siden pandemiens begynnelse i fjor.

Én fjerdedel av dødsfallene har funnet sted siden begynnelsen av april. I år.

Jayalal anslår videre at om lag 40 prosent av alle indiske leger er blitt syke med covid-19 i løpet av pandemien.

HOPETALL: Tusenvis av kvinner samlet seg for et religiøst rituale i India, som er et av landene i verden som er hardest rammet av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Newsflare / AP Vis mer

Gikk tom for oksygen

Én av de over 1000 legene som er blitt en del av statistikken over coronadødsfall i India, het R.K. Himthani.

Han var leder av gastroenterologi-avdelingen ved Batra sykehus i New Delhi, Indias hovedstad og største by, og hadde behandlet covid-19-pasienter i 14 måneder før han selv døde tidligere i mai.

Himthani var én av tolv ofre for sykehusenes ofte kritiske oksygenmangel. Da Batra sykehus i begynnelsen av mai gikk tom for oksygen i 80 minutter, døde Himthani, ifølge New York Times.

- Oksygenet kom til slutt, men vi klarte ikke å redde de tolv livene, inkludert livet til min venn. Vi føler oss så tomme og hjelpeløse i disse dager, sier legen Shiv Charan Lal Gupta, sykehusdirektør og mangeårig venn av Himthani til New York Times.

Da Himthanis lik ble ført ut av sykehuset, bivånet hans kolleger, iført fullt smittevernutstyr, den siste ferden.

Så gikk de tilbake på jobb.

EKSPLODERER: En respirator i India begynte plutselig å brenne, og pasienter i rommet ble evakuert. Reporter: Christian Wehus. Video: KameraOne Vis mer

Dystre rekorder

India har nå registrert til sammen 283 248 coronadødsfall. USA har til sammenlikning registrert over 600 000 dødsfall og Brasil rundt 440 000.

Men eksperter mener altså at Indias reelle dødstall er langt høyere enn det som er innrapportert.

Smitteøkningen var siste døgn på 267 000 nye tilfeller. Det er tredje dag på rad at tallet er under 300 000 nye tilfeller, et tegn på at smittekurven stabiliserer seg, ifølge myndighetene.

På det verste ble det registrert over 414 000 smittetilfeller på én dag, også dette en verdensrekord.

Totalt har India registrert 25,5 millioner smittede. Bare USA har flere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer