Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger anklager Helse-Hanssen for maktmisbruk

- Dette er ille, sier Hege Gjessing, leder i Yngre legers forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hun  reagerer sterkt på at helseminister Bjarne Håkon Hanssen la press på helsetopper for å sikre sin venn, SV-topp Inge Ryan, et bedre sykehusopphold.

- Maktmisbruk
- Det er maktmisbruk. Det er ille å se at det er sånn det foregår i Norge. Vi får kontinuerlig rapporter fra helsepersonell som gjør alt de kan på overfylte og underbemannede avdelinger. Når Helseministeren blir informert om forholdene, er svaret hans alltid at helse er dyrt og at helseforetakene må klare seg med de midlene de har, sier Gjessing.

- Men når en av hans venner blir syk, endrer dette seg. Da ringer han helsetopper og presser dem.

Yngre legers forening er en yrkesforening i Den norske legeforening (Dnlf), og har omtrent 6 500 medlemmer.

- Med sin opptreden signaliserer helseministeren at det er forskjell på folk, at en behandling er grei for noen, men ikke for andre, sier Gjessing.

Hun er bekymret for signaleffekten helseministerens opptreden kan gi.

- Ufin måte
- Vi trenger sykehusledere som er uavhengige og åpne om problemer og utfordringer i helsevesenet. Når helseministeren bruker makten sin på en så ufin måte, risikerer vi å få en situasjon der de beste ikke vil ha toppjobbene i helse-Norge,sier Hege Gjessing til Dagbladet.

- Er helseministeren svekket etter hans telefoner til helsetoppene?
- Det er vanskelig å si. Vi får vente og se på reaksjonene i helsevesenet og det politiske livet, sier Hege Gjessing til Dagbladet.

Opptre varsomt
President Torunn Janbu i Den norske lægeforeningen sier til Dagbladet at helseministeren alltid må opptre med varsomhet.

- Hvis ministeren bruker sin stilling til å skaffe fordeler for en venn, så er det kritikkverdig, sier Janbu til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media