Leger åpner for aktiv dødshjelp

Dersom pasienten er i sin siste livsfase og ønsker å dø, mener 17 prosent av norske leger at de bør ha rett til å ende pasientens liv på en smertefri måte. Men både Den norske lægeforening og Sykepleierforbundet er bastante: Offisielt sier de et klart nei til aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en ny undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Social science of medisin, går det fram at hver sjette lege åpner for at dødshjelp på pasienter som er uhelbredelig syke og snart skal dø på grunn av sykdommen, bør være tillatt. De må selv ha bedt om å få dø.

Det kom fram i straffesaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen i Oslo tinghus i går. Ifølge sakkyndig Kari Vigeland er imidlertid leger betydelig mer restriktive enn folk flest, ettersom tidligere undersøkelser viser at 56 prosent av befolkningen mener at dødshjelp bør være tillatt.

Ny undersøkelse

Videre svarte seks prosent av legene i undersøkelsen at de hadde foretatt handlinger med sikte på å påskynde en pasients død, og nesten åtte av ti bekreftet at de i minst ett tilfelle hadde behandlet en dødssyk der det - etter legens oppfatning - hadde vært best om behandlingen ble avsluttet.

Om kort tid vil en ny undersøkelse om holdninger til aktiv og passiv dødshjelp bli presentert i tidsskriftet for Den norske lægeforening. Undersøkelsen er gjort blant vel 600 psykologi-, medisin- og jusstudenter ved Universitetet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer