Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger åpner for aktiv dødshjelp

Dersom pasienten er i sin siste livsfase og ønsker å dø, mener 17 prosent av norske leger at de bør ha rett til å ende pasientens liv på en smertefri måte. Men både Den norske lægeforening og Sykepleierforbundet er bastante: Offisielt sier de et klart nei til aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Social science of medisin, går det fram at hver sjette lege åpner for at dødshjelp på pasienter som er uhelbredelig syke og snart skal dø på grunn av sykdommen, bør være tillatt. De må selv ha bedt om å få dø.

Det kom fram i straffesaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen i Oslo tinghus i går. Ifølge sakkyndig Kari Vigeland er imidlertid leger betydelig mer restriktive enn folk flest, ettersom tidligere undersøkelser viser at 56 prosent av befolkningen mener at dødshjelp bør være tillatt.

Ny undersøkelse

Videre svarte seks prosent av legene i undersøkelsen at de hadde foretatt handlinger med sikte på å påskynde en pasients død, og nesten åtte av ti bekreftet at de i minst ett tilfelle hadde behandlet en dødssyk der det - etter legens oppfatning - hadde vært best om behandlingen ble avsluttet.

Om kort tid vil en ny undersøkelse om holdninger til aktiv og passiv dødshjelp bli presentert i tidsskriftet for Den norske lægeforening. Undersøkelsen er gjort blant vel 600 psykologi-, medisin- og jusstudenter ved Universitetet i Oslo.

- Både befolkningsundersøkelser og undersøkelser gjort blant leger viser en mer negativ holdning til eutanasi i Norge enn i andre vestlige land, sa professor Vigeland i retten. Eutanasi - eller dødshjelp - betyr en «god død».

Aksepterer ikke

Til tross for at hver sjette lege nå åpner for en legalisering, mener ikke president Hans Petter Aarseth i Lægeforeningen at dette går på tvers av foreningens offisielle syn.

- Men det er klart at vi må akseptere at enkelte leger har et annet syn enn foreningen. Å ta liv er ikke en leges oppgave, og vi står fjellstøtt på synet om at vi ikke aksepterer aktiv dødshjelp, sier Aarseth.

Smertefri død

Også Sykepleierforbundets leder Laila Dåvøy tar fullstendig avstand fra aktiv dødshjelp.

- Selv om vi tar avstand fra det, ser vi jo at det er svært mange vanskelige tilfeller. Helsesektoren har en stor utfordring i å drive forskning, samt bidra til at de som lider, får den nødvendige hjelpen. Alle bør ha rett til å dø smertefritt, mener Dåvøy.
ANNET SYN: President Hans Petter Aarseth i Lægeforeningen mener en må akseptere at enkelte leger har et annet syn enn foreningen.

Hele Norges coronakart