Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger begår flest selvmord

Legene topper selvmordsstatistikken. Kvinnelige leger har fire ganger så høy selvmordsfrekvens som andre kvinner. Forgiftning med legemidler er vanligste metode blant leger av begge kjønn. Selvmordsraten stiger med alder fordi mange leger ikke mestrer overgangen til pasientrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilgjengelighet til virkemidler som gjør at en kan dø på en ikke altfor dramatisk måte, er den viktigste forklaringen på de mange selvmordene blant leger, sier professor Øivind Ekeberg ved Universitetet i Oslo. Men han tror ikke legene er mer deprimerte enn andre yrkesgrupper.

Antall selvmord med forgiftning er dobbelt så høyt blant leger sammenliknet med befolkningen for øvrig.

Undersøkelser fra England viser at også veterinærer og farmasøyter kommer høyt på selvmordstoppen.

Dobbeltarbeid sunt

I befolkningen for øvrig er alvorlig depresjon, personlighetsforstyrrelser, psykotiske tilstander og rusmisbruk regnet som viktige utløsende faktorer. Personlighetsforstyrrelser og psykose forekommer sjeldnere blant legene.

Andelen selvmordsforsøk er derimot lavere blant legene enn i befolkningen for øvrig. Når legene først har bestemt seg for å avslutte på egen hånd, klarer de det også.

Kvinnene topper

Selvmordstallene blant legene framkommer i den såkalte legekårsundersøkelsen. Tallene gjelder for 1960- 1990.

Kvinnelige leger har en fire ganger så høy selvmordsrate som den kvinnelige befolkningen for øvrig.

Å være yrkesaktiv lege, mor og husmor ser ikke ut til å være en risiko. Stress på jobben er heller ikke spesielt farlig. Men det å være enslig er en klar risikofaktor, både blant kvinnelige og mannlige leger.

Andre kvinnelige akademikere, som tannleger, fysioterapeuter og jurister, ligger omtrent midt mellom de kvinnelige legene og den øvrige kvinnebefolkningen når det gjelder selvmord, mens andre mannlige akademikere ligger omtrent på linje med resten av den mannlige befolkning.

Flere menn enn kvinner tar sitt eget liv. Det gjelder også blant legene.
Mannlige leger har dobbelt så stor risiko for å ta sitt eget liv som den mannlige befolkningen.

Selvmordsraten blant mannlige leger stiger med alderen. Det forklarer Øivind Ekeberg med legenes manglende evne til å gå inn i rollen som pasient.

- Mange leger klarer ikke overgangen fra doktor til pasient. I stedet blir de sin egen doktor, og behandler seg selv ved hjelp av medisiner, sier han.

Sin egen doktor

- De ser ikke at den psykiske lidelsen kvalifiserer til sykemelding. Legene blir på et vis fartsblinde, de klarer ikke å stille diagnosen på seg selv. Resultatet blir at legene ofte sykmelder seg på et mye seinere stadium enn en vanlig pasient.

- I tillegg går de rundt med problemer uten å fortelle det til noen. Legerollen har lært dem å holde tett, og å tåle mye frustrasjon og lidelse, sier Ekeberg.

Ekeberg mener legene må bli flinkere til å snakke med kolleger, og søke hjelp tidligere. Han ser også fram til den nye hjelpetjenesten for leger, med spesialtrente leger som skal ta seg av syke kolleger uten å bli kameratslige.

Professor Øivind Ekeberg
Hele Norges coronakart