Leger bruker taxi for 9 mill.

Leger på kvelds- eller helgevakt for sentrallegevakta i Oslo kjører drosje for ni millioner kroner i året. Vanligvis leier hver lege en drosje for hele vakta, som venter under hjemmebesøkene. Samtidig fungerer drosjesjåførene som legenes sikkerhetsvakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drosjekostnadene for en 12 timers vakt kan fort komme opp i 4000 kroner. I helger og på kvelder blir legene leid inn som private næringsdrivende, men reiseregninga er det fylkestrygdekontoret i Oslo som betaler, opplyser informasjonsrådgiver Lisbeth Dahl Lundgren ved fylkestrygdekontoret i Oslo.

- Billig ordning

- Dette er en billig ordning. Det er utenkelig å kjøre uten drosje, fordi det gir en personlig trygghet overfor aggressive og engstelige pasienter eller pårørende.
- Fjerner man dagens ordning, vil man få store problemer med å få allerede slitne og utbrente leger til å tegne seg på vaktlister for hjemmebesøk, sier lege Paul Fredrik Grøgaard.

Han er blant de legene som tar helge- og kveldsvakter for sentrallegevakta, og har mange ganger hatt ubehagelige møter med ustabile pasienter. Lege Ole Ommundsen støtter Grøgaards syn.

Krevende jobb

- Legene utfører en krevende jobb, og pasientene setter stor pris på å få legene hjem til seg, sier Ommundsen.

Trygdesjef Liv Løberg i Grünerløkka og Sofienberg bydel betaler ut 4,5 prosent av omsetningen ved trygdekontoret til transportutgifter for leger.

- Ordningen blir diskutert, og en er i gang med å se på rimeligere ordninger i utviklingen av fastlegeordningen. I Stockholm er det for eksempel vanlig at legestudenter kjører legebiler på fritida, og jeg vil anta at det er billigere, sier Løberg.

I Bergen inngikk fylkestrygdekontoret en avtale med det private transportbyrået Transteam, og sparte på det sier kontorsjef Mette Dalhaug Bjordal.

KJØRER SELV: Lege Henrik Barstad kjører sin egen bil på hjemmebesøk, fordi han liker å ha fred til å gjøre seg ferdig med hver pasient uten at noen venter på ham.