Leger brukte egen sæd til sæddonasjon

En omfattende skandale er under opprulling i USA. - Ekkelt, sjokkerende og skammelig, sier professor.

SJOKKERTE: Mange har blitt sjokkerte når de har funnet ut hvem faren deres egentlig var - moras lege. Foto: Tepikina Nastya/Shutterstock/NTB Scanpix
SJOKKERTE: Mange har blitt sjokkerte når de har funnet ut hvem faren deres egentlig var - moras lege. Foto: Tepikina Nastya/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Det er New York Times som omtaler det som etter hvert har blitt en omfattende skandale.

Eve Wiley (32) forteller til avisa at hun var 16 år gammel da hun fikk vite at hun var kommet til verden etter at mora hadde benyttet seg av en sæddonor. Men etter å ha tatt en DNA-test for bare et par år siden, viste det seg slett ikke at hennes biologiske far var denne sæddonoren fra California. Det var morens lege.

Wiley er ikke den eneste som har fått seg et realt sjokk etter at man kunne utføre DNA-tester hjemme.

Ifølge New York Times har nå en hel rekke hemmeligheter kommet til overflaten. Flere leger rundt om i verden skal nemlig, i stedet for å hente inn en sæddonor, brukt sin egen for å befrukte kvinnene som ønsket seg barn.

Flere leger

Avisa har blant annet snakket med Jody Madeira, som er professor i juss ved Indiana University. Hun følger mer enn 20 slike saker i USA og utlandet akkurat nå.

I tillegg skal en lege i Ontario, Canada, gjentatte ganger ha brukt feil sperm - blant annet sin egen - gjennom flere tiår. Minst elleve pasienter skal være befruktet med hans sæd.

Ytterligere en lege i Indianapolis, USA, skal ha brukt sin egen sæd, og 61 mennesker hevder nå at han er deres biologiske far. Legen, Donald Cline, har erkjent straffskyld i to av tilfellene. Han slipper imidlertid unna med å miste lisensen i ett år, da det ikke fantes noen lover som gjør denne gjerningen ulovlig.

Ifølge en nederlandsk donorbarn-stiftelse, er legen Jan Karabaat far til hele 56 barn, alle født av kvinner som var innom klinikken hans i Rotterdam. Det viser nylig utførte DNA-tester.

LURTE PASIENTER: Dr. Donald J. Cline fra Indiana, USA brukte sin egen sperm til å befrukte flere av sine pasienter ved klinikken han arbeidet ved. Ifølge Cline inntraff tilfellene når det ikke var noen sædgivere tilgjengelig. Video: CNN Vis mer

- Glad for å vite

Karabaat lege døde i 2009, ifølge The Guardian. Da var klinikken hans for lengst lagt ned. En advokat sier til New York Times at han godt kan ha vært en anonym sæddonor, da det ikke fantes noe registreringssystem på den tida hendelsene skal ha skjedd.

Det var i april at DNA-resultatene ble frigitt etter behandling i en nederlandsk domstol. Ett av barna, Joey, sier han endelig kan få ro nå som han vet at Karabaat var hans far.

- Etter å ha søkt i elleve år, kan jeg endelig gå videre i livet mitt. Jeg er glad for at jeg endelig har fått vite det, sier han til tv-kanalen NOS.

Etter legens død i april 2017 ble det tatt beslag i leiligheten hans. Domstolen beordret deretter DNA-testing, men bestemte at resultatene skulle holdes hemmelig inntil videre.

- Ekkelt

Dov Fox, biolog ved University of San Diego og forfatter av boka «Birth Rights and Wrongs» kaller hele greia «ekkelt».

- I ett ord: Ekkelt. I noen til: Sjokkerende, skammelig. Det høres ikke ut som noen råtne epler - det høres ut som helt vanlig praksis, sier han til New York Times.

I desember 2017 skrev Dagbladet om en fertilitetslege i Indiana, USA som også hadde brukt egen sæd til å befrukte uvitende pasienter.