Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger får ikke rykke ut til syke

FOLLO (Dagbladet): Legene rykker ikke ut hvis innbyggerne blir akutt syke om kvelden, natta eller i helga. Selv ikke ved alvorlige trafikkulykker og hjertestans får folk legehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambulansetjenesten i Akershus mener Vestby kommunes sparetiltak er livsfarlig.

- Ved flere tilfeller har pasienter fått hjertestans, og pårørende har ringt etter lege. Slike situasjoner er akutte, men legene nekter å rykke ut fordi kommunen har vedtatt at de ikke skal gjøre det, forteller Geir Kristiansen.

Han er leder av ambulansetjenesten i Follo-regionen, og har ansvaret for utrykninger i Vestby kommune.

- Ulovlig

Kristiansen utelukker ikke at liv er gått tapt fordi lege ikke dukker opp i nødstilfeller.

- Ordningen er utvilsomt livsfarlig i enkelte situasjoner.
Når akutt sykdom og alvorlige ulykker oppstår, rykker både ambulanse og lege ut. Det er vanlig praksis i de fleste kommuner. Men ikke i Vestby kommune i Akershus.

Der rykker ikke legene ut mellom klokka 19 og 07 på hverdager og i helgene - for å bruke tida mer fornuftig.

- Jeg mener ordningen må være ulovlig. Blir du livstruende syk på «gal» tid av døgnet, rykker ikke legene ut. Legeloven fastslår at leger har plikt til å rykke ut ved nødstilfeller, påpeker Kristiansen.

Tre ambulansebiler betjener Follo-regionens 110000 innbyggere.

Kjører døde

Vestby kommunes praksis gjør at ambulansen tidvis fungerer som begravelsesbil.

Fordi lege ikke rykker ut, må ambulansen kjøre døde til sykehuset for å få vedkommende erklært død. Dette er kommunens og begravelsesbyråenes jobb, mener Kristiansen.

Ambulansen - som dekker Nesodden i nord til Mosse-grensa i sør - kan dessuten være opptatt med kjøring av avdøde når alarmen går.

Minibussulykken i Vestby i 1996 er ett eksempel på en alvorlig trafikkulykke der både politi, brannvesen og ambulansefolk rykket ut. Sju omkom. Men ingen leger fra Vestby kommune kom til åstedet, ifølge Kristiansen.

Ved et annet tilfelle ba en kvinne med psykiske problemer om akutt legehjelp. Legene sa nei. Ambulansen som kom i stedet, skremte kvinnen.

- Da vi kom, løp hun til skogs. Jenta hadde jo alvorlige problemer, og kviet seg for å tilkalle lege: Og så kommer en ambulanse!

Påfølgende natt måtte ambulansepersonell hente henne likevel. Hun hadde tatt en overdose.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!