Leger gir barn el-sjokk

Svenske psykiatere bruker elektrosjokk når de behandler barn. Barnelegene reagerer og kaller det en brutalisering av psykiatrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den barne- og ungdomspsykiatriske universitetsklinikken i Lund som bruker den omstridte behandlingsmetoden, skriver den svenske avisa Expressen i dag.

Barnelegen Salomon Sculman arbeidet i høst ved klinikkens akuttavdeling, og nå går han ut mot det han mener er en brutalisering av barnepsykiatrien:

- Sender man strøm gjennom et barns hode, er det klart at hjernecellene ødelegges, sier Schulman til avisen.

- Middelaldermetoder

Da han jobbet ved avdelingen, oppdaget Schulman at personalet fortsatt brukte elektrosjokk og remmer i behandlingen av barna. Det er en behandling han mener ikke er annet enn middelaldermetoder som burde være ute av psykiatrien for lenge siden.

- Tilhengere av slike metoder, sier dette er siste utvei når tabletter og samtaler ikke har hatt ønsket effekt, sier Schulman.

Schulman har sluttet ved avdelingen, men har ikke har fått signaler om at klinikken har sluttet med elektrosjokkbehandling av barn.

Sjef ved den barne- og ungdomspsykiatriske klinikken, Karin Donnér, sier denne behandlingen er forsvarlig:

- Det er vanskelig å kommentere denne saken nå. Jeg får komme tilbake til det Schulman kritiserer, sa Donnér til Expressen i natt.

- Ungdommene som utsettes for denne behandlingen, er i de nedre tenårene, men hjernen er ennå ikke ferdig utviklet. Det er et tegn på en brutalisering av psykiatrien at psykiatere gir elektrsjokk til barn som ikke har ferdigutviklede hjerner, sier Schulman.