Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Leger har mulig kur

Thailandske leger kan ha lykkes i å bekjempe coronaviruset med en kombinasjon av medisin mot hiv og influensa.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Antall døde av det fryktede coronaviruset i Kina økte i går til 304. Over 14 000 mennesker er bekreftet smittet, men det reelle tallet kan være langt høyere side mange bare får milde symptomer.

Utenfor Kina er det registrert over 100 smittede i USA, Australia, Asia og Europa, men ingen døde før lørdagens dødsfall på Filippinene.

I Thailand er 19 personer bekreftet smittet av viruset. Elleve av dem er fortsatt på sykehus.

I landet kan thailandske leger nå ha lykkes i å bekjempe coronaviruset med en kombinasjon av medisin mot hiv og influensa. Det melder nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Bloomberg viste en pasient som hadde fått påvist smitte betydelig bedring i løpet av 48 timer etter at vedkommende hadde mottatt kombinasjonen av de to medikamentene.

Folkehelsekrise

Torsdag vedtok Verdens helseorganisasjon (WHO) å erklære spredningen av coronaviruset for å være en internasjonal folkehelsekrise, som innebærer økt internasjonalt samarbeid i kampen mot spredningen av viruset.

- Alle må handle sammen for å begrense ytterligere smitte, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Erklæringen medfører også at WHO tar ledelsen i det internasjonale arbeidet mot utbruddet og gir formelle anbefalinger til landene for å forebygge internasjonal spredning.

- Dette medfører ingen endringer i hvordan vi håndterer dette i Norge. Vi støtter erklæringen og anbefalingene og følger disse, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Kunnskapshull

Folkehelseinstituttet fortsetter å gi råd til helsetjenesten og publikum om situasjonen og smittevernet mot viruset, og samarbeider tett med andre land og følger med på situasjonen internasjonalt.

- Det er viktig med samordnede tiltak og internasjonal overvåking av situasjonen. Det er fortsatt mye vi ikke vet om sykdommen, og da er det naturlig at landene samarbeider tett for å finne ut mer så raskt som mulig, sier Vold.

Coronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange coronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Det nye coronaviruset er et hittil ukjent virus, men har visse genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). Begge virusene tilhører coronavirusfamilien.

Dødelig

Det nye coronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Feber har vært rapportert som det vanligste symptomet på infeksjon. Sår hals er rapportert hos personer med mild sykdom.

En del har blitt diagnostisert med lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer.

- Informasjon om risikofaktorer hos de syke er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er i hovedsak sett hos personer med underliggende sykdom, skriver FHI.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Første dødsfall utenfor Kina

En 44 år gammel kinesisk mann på reise på Filippinene ble den første som døde av Wuhan-viruset utenfor Kina, skriver NTB.

Mannen, som kommer fra Wuhan, ble lagt inn på sykehus 25. januar, ifølge filippinske helsemyndigheter. Han hadde typiske symptomer på Wuhan-viruset – hoste, feber og sår hals.

Han fikk etter hvert lungebetennelse, og selv om han først syntes å bli bedre, ble tilstanden gradvis forverret de siste 24 timene før han døde.

Mannens 38 år gamle samboer, også hun fra Wuhan, var den første som testet positivt for viruset på Filippinene. Hun ligger fortsatt i isolat i Manila.

De to kom med et fly fra Hongkong 21. januar. De er de eneste som er registrert med virussmitten hittil på Filippinene.

Evakuerer svensker

I Sverige har myndighetene besluttet å hente hjem landsmenn i Kina.

Flyet som evakuerer elleve svensker, er ventet å lande i Sverige søndag. Ingen av dem er smittet av Wuhan-viruset, ifølge folkehelsemyndigheten.

Flyet lettet fra den kinesiske byen Wuhan natt til søndag, skriver Aftonbladet.

Svenskene reiser til Europa sammen med hundrevis av andre europeiske borgere. Det er franske myndigheter som står bak evakueringsinnsatsen, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

Det er frivillig for de evakuerte om de ønsker kontakt med det svenske helsevesenet fremover.

- Det er ikke aktuelt med avansert testing. Det er ikke nødvendig, sier statlig epidemiolog Anders Tegnell i den svenske folkehelsemyndigheten.

Når de svenske statsborgerne lander vil de transporteres til hjemstedene sine. De vil videre oppfordres til å holde kontakt med den lokale helsetjenesten i to uker fremover.