Leger i gen-krig

- Hvordan kan Volvat Medisinske Senter tilby gentest for prostata-kreft, når genet ikke er funnet? spør seksjonsoverlege Pål Møller ved Radiumhospitalet i Oslo. Volvats advokater kaller det ondsinnethet og truer med søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Volvat gikk ut med tilbud om genetisk veiledning for arvelig kreft i begynnelsen av oktober i år. Senteret garanterte for tilbudets kvalitet med professor i medisinsk genetikk, Kåre Berg, ved Ullevål sykehus som veileder.

Få dager etterpå fikk Volvats sjeflege, Christian W. Loennecke, et krast brev fra Møller som begynner slik:

«Jeg ser i VG 1. oktober 1997 at dere har etablert et tilbud hvor pasienter mot betaling kan bli henvist til oss for utredning av arvelig kreft. Volvats faglige medarbeider, Kåre Berg, vet at tilbudet hos oss er gratis, og at pasienter kan henvende seg direkte. Tilbudet fra Volvat er grovt villedende, og jeg vil anbefale hver enkelt pasient, som måtte ha betalt noe for henvisning til oss, å kreve å få beløpet tilbake.»

I et brev til Kåre Berg påpeker Møller blant annet at Volvat reklamerer med ham som frontfigur for gentest for prostatakreft.

Nå har Radiumhospitalet og Møller fått et brev via Volvats advokat, Harald Arnkværn, som vurderer å gå til erstatningssøksmål.

Oppsiktsvekkende

- Jeg må innrømme at jeg er forvirret over det som står i brevet fra advokatfirmaet. Jeg har over tid deltatt i en debatt om oppsøkende genetisk veiledning. Åpen debatt er nødvendig når det gjelder genetisk veiledning og gentesting. Jeg har henvendt meg til Bioteknologinemda og Volvat om forhold de selv har brakt fram i den offentlige debatt. Jeg tar til etterretning at jeg ikke har fått svar. Jeg har spurt om hvordan Volvat kan tilby gentest for prostatakreft når genet ikke er funnet. Jeg forstår ikke at et slikt spørsmål blir møtt med brev fra advokat, sier Pål Møller til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer