Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger i gen-krig

- Hvordan kan Volvat Medisinske Senter tilby gentest for prostata-kreft, når genet ikke er funnet? spør seksjonsoverlege Pål Møller ved Radiumhospitalet i Oslo. Volvats advokater kaller det ondsinnethet og truer med søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvat gikk ut med tilbud om genetisk veiledning for arvelig kreft i begynnelsen av oktober i år. Senteret garanterte for tilbudets kvalitet med professor i medisinsk genetikk, Kåre Berg, ved Ullevål sykehus som veileder.

Få dager etterpå fikk Volvats sjeflege, Christian W. Loennecke, et krast brev fra Møller som begynner slik:

«Jeg ser i VG 1. oktober 1997 at dere har etablert et tilbud hvor pasienter mot betaling kan bli henvist til oss for utredning av arvelig kreft. Volvats faglige medarbeider, Kåre Berg, vet at tilbudet hos oss er gratis, og at pasienter kan henvende seg direkte. Tilbudet fra Volvat er grovt villedende, og jeg vil anbefale hver enkelt pasient, som måtte ha betalt noe for henvisning til oss, å kreve å få beløpet tilbake.»

I et brev til Kåre Berg påpeker Møller blant annet at Volvat reklamerer med ham som frontfigur for gentest for prostatakreft.

Nå har Radiumhospitalet og Møller fått et brev via Volvats advokat, Harald Arnkværn, som vurderer å gå til erstatningssøksmål.

Oppsiktsvekkende

- Jeg må innrømme at jeg er forvirret over det som står i brevet fra advokatfirmaet. Jeg har over tid deltatt i en debatt om oppsøkende genetisk veiledning. Åpen debatt er nødvendig når det gjelder genetisk veiledning og gentesting. Jeg har henvendt meg til Bioteknologinemda og Volvat om forhold de selv har brakt fram i den offentlige debatt. Jeg tar til etterretning at jeg ikke har fått svar. Jeg har spurt om hvordan Volvat kan tilby gentest for prostatakreft når genet ikke er funnet. Jeg forstår ikke at et slikt spørsmål blir møtt med brev fra advokat, sier Pål Møller til Dagbladet.

- Møller har skrevet to brev som vi oppfatter som injurierende. Han har også bidratt til å utsette tilbudet om genetisk veiledning hos oss. Vi har derfor valgt å ta påstandene i brevet hans så alvorlig at vi vurderer erstatningssøksmål. Kontakten med Møller har vi overlatt advokat, sier sjeflege Christian W. Loennecken ved Volvat Medisinske Senter til Dagbladet.

Hissige brev

Møller lurer på hva som foregår, når Volvats sjeflege i VG framstiller Kåre Berg som forutsetningen for et tilbud om genetisk veiledning. Særlig fordi Berg er professor i medisinsk genetikk på Ullevål sykehus, og ansvarlig for et offentlig tilbud, som ennå ikke kan tilby genetisk veiledning til alle som ønsker det. Møller stiller seg derfor uforstående til at Berg har lov til å drive virksomheten Volvat annonserer for.

«Jeg kan ikke minnes noen gang tidligere å ha lest i avisen hvordan den som står bak et forslag om lovendring har tenkt å tjene penger på det,» skriver Møller i et brev til Bioteknologinemnda.

Han ber nemnda overveie å kreve at Kåre Berg ekskluderes som medlem i Bioteknologinemnda.
Det går på nemndas omdømme løs, mener Møller. Særlig fordi Berg er opphavsmannen til forslaget om oppsøkende genetisk veiledning, og at Volvat i pressen har beskrevet en kommersiell plan om hvordan genetisk virksomhet skal settes i system kommersielt med Kåre Berg som faglig ansvarlig.

Helsetilsynet venter

Kåre Berg skriver 8. oktober til sjeflege Rolf Kåresen på Ullevål sykehus og framhever at han ikke mottar økonomisk kompensasjon for rådgivning på Volvat. Han antyder at Møllers brev er injurierende.

Dagen etter skriver Kåresen til Berg og gir klar beskjed: «Jeg anser det imidlertid som betenkelig dersom Volvat Medisinske Senter fremstiller det slik at det er Kåre Berg som skal stå for veiledningen, slik det antydes i VG. Slik jeg oppfatter situasjonen er dette direkte misvisende, og jeg går ut fra at Volvat Medisinske Senter i enhver sammenheng heretter sørger for å klargjøre at den medisinske veiledningen skjer gjennom deres egne leger.»

I Statens helsetilsyn venter man på en detaljert redegjørelse fra Volvat om hva slags genetisk veiledning senteret vil tilby.

Professor Kåre Berg vil ikke uttale seg om saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!