INGEN FASTE STILLINGER: Leger på mindre sykehus som spesialiserer seg har en usikker fremtid.
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
INGEN FASTE STILLINGER: Leger på mindre sykehus som spesialiserer seg har en usikker fremtid. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Leger i spesialisering får ikke faste stillinger

Helseforetakene prøver å forhandle om arbeidsmiljøloven, mener Yngre legers forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I Norge er det mangel på legespesialister. Men Helse -og omsorgsdepartementet motarbeider selv spesialiseringen, sier lederen av Yngre legers forening, Hege Gjessing, til Dagbladet.  

I mindre sykehus er 90 prosent av legene i spesialisering i midlertidige stillinger. 40 prosent av disse igjen har bare vikariater.  

- Pressmiddel Gjessing mener at dette, sammen med flere leger på markedet, gjør at helseforetakene får et urimelig pressmiddel ovenfor disse legene. 

- Mange av legene føler at de er under press. De sier ikke ifra om kritikkverdige forhold, og de tør ikke si nei til de vaktene de blir bedt om å ta. Det går ut over deres livssituasjon og fagutviklingen deres, sier hun.  

Ifølge Gjessing har hun fått bekymringsmeldinger fra leger som enten har blitt truet med, eller ikke fått fornyet sine vikariater, noe som har ødelagt eller forsinket videreutdanningen deres. Yngre legers forening mener at de regionale helseforetakene ikke følger loven.  

- Regjeringen legger til grunn at fast ansettelse skal være hovedregelen i Norge, noe som arbeidsmiljøloven pålegger, sier Gjessing.  

Får ikke innsyn I oktober i fjor instruerte helse -og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen helseforetakene til å ansette disse legene fast, men det har de ikke gjort. I februar sendte de en redegjørelse til departementet, men dette brevet får ikke legeforeningene innsyn i.  

- Dokumentet inneholder vurderinger som berører både juridiske og avtalemessige spørsmål. I disse spørsmålene er Legeforeningen direkte motpart til helseforetakene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Tord Dale.

- Leger er ikke praktikanter

Gjessing sier at Yngre legers forening ønsker å bidra til hvordan man kan løse problemet.

- Men det går ikke an å forhandle å prøve å forhandle om arbeidsmiljøloven, i hvert fall ikke dette punktet, sier hun.

Striden handler om leger som er i spesialisering kan kalles praksisarbeidere, og dermed kan ansettes midlertidig. Helseforetakene sier ja, legene sier nei.  

- Leger har mer enn seks års utdannelse, du kan ikke kalle oss praksisarbeidere. Vil det si at halvparten av legene på sykehusene er paktikanter?, spør Gjessing.  

Mindre sykehus vil lide Hun sier at dagens system er uheldig for leger i spesialisering. Mangel på faste stillinger gjør at mange velger å ikke bosette seg der hvor de mindre sykehusene ligger.

Statssekretær Tord Dale sier at departementet gjør så godt de kan. 

- Vi ba helseforetakene i januar om å sørge for at de som hovedregel bruker faste stillinger og begrenser bruken av midlertidige stillinger og vikariater. Men det vil ta litt tid å få dette på plass, sier han.

FÅR IKKE INNSYN: Hege gjessing i Yngre legers forening. Foto: Privat
FÅR IKKE INNSYN: Hege gjessing i Yngre legers forening. Foto: Privat Vis mer