- Leger kan få ei kule i nakken

Antiabortprestene Børre Knutsen og Ludvik Nessa ser ikke bort fra at også norske leger kan komme til å måtte bøte med livet hvis de fortsetter å utføre aborter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prestene vil legge legenes navn ut på internett, men blir trolig stoppet av Datatilsynet.

- Hvis legene er redde for å få en kule i nakken må de slutte å utføre aborter, sier Ludvig Nessa til Dagbladet. Nå har han og Børre Knutsen fått tak i navnet på alle norske gynekologer. De skal plukke ut de som har reservert seg mot å utføre aborter. Resten, som er de aller fleste av norske gynekologer, skal få navnene sine lagt ut på internett.

Groteske bilder

- Vi skal advare folk mot disse som utgir seg for å være leger, men som egentlig driver med bøddelvirksomhet, sier Nessa.

Med bloddryppende tekst og groteske bilder presenterer antiabortprestene sin viktigste kampsak på organisasjonen Aksjon Nytt Liv sin egen hjemmeside.

Nå oppfordrer de folk til å sende inn navn og opplysninger om gynekologene Nessa og Knutsen beskriver som barnemordere. I USA går abortleger med våpen og skuddsikre vester for å beskytte seg mot fanatiske abortmotstandere.

Der er sju mennesker blitt drept av abortmotstandere de siste fem årene. Siden 1991 har det vært 15 mordforsøk mot leger og ansatte på amerikanske abortklinikker.

Overlege Runar Eraker på Kvinneklinikken på Sentralsykehuset i Akershus frykter ikke for sin egen sikkerhet, selv om han som gynekolog foretar aborter. Han tror ikke at noen i Norge kan finne på å drepe fordi de er imot fri abort.

- Men man vet jo ikke hva slags folk som finnes. Finner noen navnet mitt på en slik liste vet man jo aldri, sier han.

- En slik fokusering legger en ytterligere stein til kvinnenes byrde. De som kommer hit har det i utgangspunktet ikke lett etter å ha tatt avgjørelsen om å ta abort. Den oppmerksomheten Nessa og Knutsen får nå, gjør at kvinnene får enda større samvittighetskvaler enn de allerede har, sier Eraker.

Hvert år utfører de over 800 aborter på SiA.

- Usmakelig

Helseminister Dagfinn Høybråten reagerer sterkt negativt på prestenes framgangsmåte.

- Dette er usmakelig, sier Høybråten.

Han reagerer på at organisasjonen går fram på en slik måte i kampen mot fri abort. Likevel kan ikke han stoppe det.

Det gjør derimot Datatilsynet, som allerede har sendt brev til Nessa og Knutsen for å minne dem på at de må søke om konsesjon for å lage slike lister. Fordi hensikten med lista er å henge ut mennesker, vil de trolig ikke få konsesjon.