Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger kan fortelle om arvelige sykdommer

Det er flertall på Stortinget for at leger skal kunne oppsøke slektningene til en syk person og informere om arvelige sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremmer Ap et slik forslag, får det Frps, men ikke regjeringspartienes støtte.

- Jeg garanterer at vi støtter et eventuelt forslag fra Ap om dette, sier leder av sosialkomiteen, John Alvheim (Frp), til NTB.

Han mener det er komplett uforståelig at regjeringen ikke har gått inn for en slik oppmyking av legers taushetsplikt.

Høybråten stanset

Den tidligere Ap-regjeringen ønsket å myke opp legers forbud mot å informere om arvelige sykdommer gjennom en ny lovbestemmelse i bioteknologiloven. Sentrumsregjeringen stanset forslaget. Helseminister Dagfinn Høybråten vil ifølge presseoppslag heller ikke foreslå en slik oppmyking. Det synes Alvheim er uklokt.

- Får leger adgang til å informere om disponible arvelige sykdommer gjennom oppsøkende virksomhet, kan de som er utsatt for slike sykdommer forebygge den mer effektivt eller starte behandlingen tidligere, sier han.

Frps støtte til Ap-forslaget betyr at sentrumsregjeringen kan måtte starte det nye året med et smertelig nederlag.

Kommer nok

Nestleder i sosialkomiteen, Gunhild Øyangen (Ap), regner med at hennes parti kommer til å legge fram et slikt lovforslag. Hun kan ikke love at forslaget kommer før det er behandlet i stortingsgruppens arbeidsutvalg.

- Men alle bør få mulighet til å forebygge sykdommer som de kan være arvelig disponert for, sier Gunhild Øyangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!