Leger kommenterte utslett på pasients penis. Dømt til å betale en halv million dollar

Mobbet pasient under tykktarms-undersøkelsen.

SVINDYR UNDERSØKELSE!: Et amerikansk legeteam er dømt til å betale en tidligere pasient en halv million dollar i erstating for mobbing og fornærmelser. ILLUSTRASJON: Gorm Kallestad  / SCANPIX
SVINDYR UNDERSØKELSE!: Et amerikansk legeteam er dømt til å betale en tidligere pasient en halv million dollar i erstating for mobbing og fornærmelser. ILLUSTRASJON: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En domstol i delstaten Virginia i USA, har denne uken gitt medhold til en saksøker som har vært i sentrum av en ubehagelig opplevelse.

- Jeg har aldri vært borti en lignende sak, sier Lee Berlik, en advokat i Virginia som spesialiserer seg på ærekrenkelser til The Washington Post.

Saken det gjelder handler om en mann som skulle gjennom koloskopi, en såkalt tykktarmsundersøkelse. De mest anvendte tarmundersøkelsene utføres normalt i full narkose, og når man våkner er det helt normalt å føle seg litt tåkete og sløv.

For å være sikker på å huske legens instruksjoner etter undersøkelsen fikk pasienten en strålende idé.

Alene på legekontoret i operasjonsfrakken, mens han ventet på å bli rullet inn på undersøkelsessalen, tok mannen frem mobilen for å ta opp instruksjonene legen ville gi ham etter inngrepet. Telefonen plasserte han så i baklommen før han la seg ned på operasjonsbordet.

Men på vei hjem fra undersøkelsen fikk mannen litt av et sjokk da han trykket på play-knappen.

- Ville slå deg i ansiktet Mannen hadde ved et uhell glemt å stoppe opptaket før han ble rullet inn til undersøkelsessalen. På opptaket hadde hele legeteamet hånet og fornærmet pasienten så snart han hadde fått narkose. Legene begynte å diskutere pasientens fysiske trekk og lo av utslett han hadde på penisen.

- Ikke rør utslettet. Du kan få syfilis på armen eller noen, sa anestesilegen til en sykepleier som la merke til utslettet.

- Han har nok også tuberkulose i penisen, la hun også til.

Legene diskuterte også å unngå mannen etter undersøkelsen, instruere en assistent til å lyve for ham og deretter skrive en falsk diagnose i hans medisinske papirer.

SVART HUMOR: Kirurg Arne Moen Christiansen forteller at svart humor ofte kan forekomme under operasjon. Foto: Privat
SVART HUMOR: Kirurg Arne Moen Christiansen forteller at svart humor ofte kan forekomme under operasjon. Foto: Privat Vis mer

- Etter å ha snakket med deg i fem minutter i forberedningsrommet, ønsket jeg bare å slå deg i ansiktet, fortalte hun til den bedøvde pasienten, uvitende om at hele samtalen ble tatt opp.

Pasientens forsvarer spilte av opptaket i retten, og på vegne av klienten saksøkt legene for å ha kommet med ærekrenkelser mot han. Domstolen avgjorde at mannen har krav på en halv million dollar i erstatning, omlag 3,9 millioner kroner.

- Kommentarer mellom leger er vanligvis underlagt taushetsplikt, men pasienten hevdet at det var minst en og så mange som tre andre personer i rommet under inngrepet som ikke var leger, og at de samme diskuterte saker som ikke omhandlet selve undersøkelsen, sier Berlik.

Kan forekomme i Norge Leder i Norsk Kirurgisk Forening, Arne Christian Moen, kjenner ikke til pasienter som har klart å ta med seg telefon inn på operasjonssentralen.

- Alle må legge igjen verdisaker på venterommet, og det er veldig spesielt at denne pasienten har fått meg seg telefonen selv om det muligens var utilsiktet.

Moen er en av landets mest erfarne kirurger og spesialist i ortopedisk kirurgi. Han sier til Dagbladet at svart humor ofte forekommer, men at han selv ikke har opplevd noe tilsvarende.

- Under operasjonen snakker vi om alt mulig rart, og da kan det hende det går slengbemerkninger. Det er snakk om liv og død, og man får ofte en mørk humor. Vi gjør det kun når vi vet at ingen hører på, og det er ingen som har noen intensjon om å fornærme, men humoren vår gjør at vi får litt av avstand fra liv-død-opplevelsen.