Oppsiktsvekkende coronafunn:

Leger: Kreftsyk ble frisk av corona

Britiske leger mener at en kreftsyk mann i Sør-England skal ha blitt frisk etter å ha gjennomgått covid-19.

OPPSIKTSVEKKENDE: Leger ved The Royal Cornwall Hospital mener en kreftsyk mann ble frisk etter å ha blitt smittet av covid-19. Her fra Truro Cathedral i Cornwall. Foto: Shutterstock / NTB
OPPSIKTSVEKKENDE: Leger ved The Royal Cornwall Hospital mener en kreftsyk mann ble frisk etter å ha blitt smittet av covid-19. Her fra Truro Cathedral i Cornwall. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 117 000 +657
innlagt114 -3
døde 757
påvist smittet 159 000 000+624.7K
døde 3 300 000 +10.8K
Se mer

Coronapandemien har satt sitt preg på verden det siste året. Det settes stadig dystre rekorder - millioner av mennesker har blitt syke og over tre millioner mennesker har dødd med covid-19 på verdensbasis.

Britiske leger har imidlertid nylig offentliggjort oppsiktsvekkende funn knyttet til coronasykdom blant kreftpasienter.

En kreftsyk mann i Sør-England skal tilsynelatende ha blitt frisk etter å ha gjennomgått covid-19, skriver The Telegraph.

- Tror covid-19 førte til immunrespons

Pasienten, en mann i 60-åra, ble i fjor sommer diagnostisert med Hodgkins lymfom - en sjelden krefttype som oppstår i lymfevevet.

Kun få dager etter at mannen fikk den nedslående kreftbeskjeden av legene - og før cellegiftbehandling ble igangsatt - ble han innlagt på sykehus på grunn av coronasmitte. Da han etter elleve dager ble friskmeldt fra covid-19, og det ble det gjennomført en ny undersøkelse av svulstene, oppdaget legene at kreften nesten hadde forsvunnet.

- Vi tror det er covid-19 som har fått kroppen til å skape en antitumorimmunrespons. T-cellene, som bekjemper infeksjoner i kroppen, har sannsynligvis også angrepet kreftcellene og ført til remisjon, sier onkolog Sarah Challoner fra Royal Cornwall Hospital, skriver avisa.

Saken har blant annet blitt omtalt i British Journal of Hematology, et fagfellevurdert medisinsk tidsskrift med fokus på blodsykdommer.

CORONASYK: Anette Pedersen (34) har vært syk siden hun ble smittet av corona i mars 2020. I september hadde hun fortsatt store problemer med å snakke. - Året har vært som en berg- og dalbane, sier hun til Dagbladet. Video: Anette Pedersen / Dagbladet TV. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Liknende funn i Italia

I Italia ble det i fjor rapportert om et liknende tilfelle, hvor en kreftpasient i 20-åra gjentatte ganger hadde fått tilbakefall etter å ha mottatt medisinsk behandling.

Etter å ha blitt friskmeldt fra covid-19, viste undersøkelsene at kreften nesten var borte, skriver danske BT.

Også italienske leger mente at coronainfeksjonen kan ha framkalt en immunrespons hos pasienten.

For tidlig å trekke slutninger

Det skal ikke være umulig for pasienter med Hodgkins lymfom å bli bedre uten behandling, men ifølge The Telegraph er dette «ekstremt sjeldent» og bare noe som har blitt registrert et fåtall ganger over hele verden.

Martin Ledwick, sykepleier for kreftinformasjon ved Cancer Research UK, understreker imidlertid at det ikke er fastslått noen sammenheng mellom coronaviruset og kreftpasientenes sykdomsforløp.

- Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner basert på disse tilfellene - det kan være tilfeldig. Alle som gjennomgår kreftbehandling bør fortsette å følge legenes råd, og beskytte seg mot coronasmitte. Samtidig oppfordrer vi alle til å takke ja til vaksinen, sier han ifølge The Telegraph.

Også professor i medisin ved University og East Anglia, Paul Hunter, advarer kreftpasienter mot frivillig å bli smittet av viruset i håp om at det vil kurere kreften.

- Det er mye mer sannsynlig at coronaviruset vil føre til din død enn til en kur, sier han til Newsweek.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer