Leger lyver pasienter framover i helsekøen

En ny undersøkelse viser at flere leger gir pasienter feil diagnose for å oppnå at de kommer inn under ventetidsgarantien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En spørreundersøkelse blant 152 leger og sykepleiere ved alle landets sykehus som prioriterer i helsekøen viser at 90 prosent er negative til ordningen med ventelistegaranti, skriver Aftenposten. Undersøkelsen er foretatt i forbindelse med et nytt doktorgradsarbeid ved Universitetet i Tromsø.

Jukser i køen

13 prosent av de spurte legene sier de kan gi pasienter feil diagnose for å oppnå at de kommer inn under ventetidsgarantien. Helsearbeidere følger stort sett ikke myndighetenes krav om at ventelistepasienter skal prioriteres ut fra en nytte- og kostnadseffekt, skriver Aftenposten.

tenker økonomi

Legene sier at de ofte opplever å måtte tenke økonomi heller enn å sørge for behandling til dem som trenger det mest.

Sosiolog Olaug Lian, som har utført forskningsarbeidet, hevder ventetidsgarantien som ble innført i 1990, ikke har ført til noe positivt.

- Forskriften har ført til at behandlende leger bruker mer tid på papirarbeid, og til at pasientene får urealistiske forventninger, sier hun.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer