- Leger må behandle døddrukne

- En ville da aldri i sin villeste fantasi tenkt at politiet skulle ha ansvar for andre typer forgiftninger, sier lege og SV-politiker Olav Gunnar Ballo. Han vil overføre ansvaret for overstadig berusede personer fra politiet til helsemyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentanten fra SV reagerer på politidirektør Ingelin Killengreens forslag om å innføre videovervåking i glattcellene for å bedre tilsyn med berusede arrestanter.

- Dette er helt feil tankegang, dette er et medisinsk problem. Å være på stigende rus og ikke kunne gjøre rede for seg selv er en potensielt dødelig tilstand. Politiet har ikke kompetanse til å vurdere om dette er tilfellet, sier Ballo (SV) til Dagbladet.no.

Nå fremmer han og hans partikollega i justiskomiteen, Inga Marte Torkildsen, et forslag om å overføre ansvaret for overstadig berusede personer til helsevesenet.

- Vi kan ikke sitte rolig å se på at det dør en ungdom på Hamar annethvert år fordi rutinene ikke er i orden. En del medisinere vil nok protestere mot dette forslaget, men de må huske at deres oppgave er å ivareta folkehelsa. Overstadig berusede personer som er til fare for seg selv kan ikke være noe unntak, sier Ballo, som selv er spesialist i akuttmedisin.

Virker i Alta

Han mener at forslaget absolutt er gjennomførbart. Alta, der han selv har vært kommunelege, har allerede en slik ordning.

- Alle berusede personer politiet ikke greide å få kontakt med eller som de var i tvil om, ble sendt til legevakten på sjekk. Mange av disse ble derfor lagt til overvåking eller ble behandlet. I Alta er det 17 000 innbyggere, men det fungerte helt fint, sier Ballo.

Vurderer instruksen

Per i dag krever politinstruksen bare at politiet skal sørge for legesjekk når «det anses nødvendig». Politimester Ole Petter Parnemann har akkurat fått i oppdrag å lede et utvalg som skal se nærmere på disse instruksene. Han synes Ballos forslag høres fornuftig ut, og tar imot alle innspill med takk.

- Personlig regner jeg med at vi har våre forslag klare før sommeren, men prosjektplanen er ikke endelig. Utvalget ble jo nedsatt for bare tre dager siden, sier Parnemann til Dagbladet.no.

Tilsyn med arrestanter - politiinstruksens ' 9-4

MINNES KRISTIAN: Faren Steinar Lensebakken og samboeren Randi Breiby minnes Kristian Lensebakken (20), som mistet livet på en glattcelle på Hamar politistasjon. De siste årene har tre personer mistet livet i glattcellene på Hamar.