ETTERVIRKNINGER:  Mange sliter etter terrorangrepene 22. juli. Her fra redningsarbeidet ved Utøya. FOTO: MORTEN EDVARDSEN, SCANPIX.
ETTERVIRKNINGER: Mange sliter etter terrorangrepene 22. juli. Her fra redningsarbeidet ved Utøya. FOTO: MORTEN EDVARDSEN, SCANPIX.Vis mer

Leger må jukse for å hjelpe sørgende

Sorg ikke grunn for sykmelding etter terroangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange sliter med sorgreaksjoner etter massaskren på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo. Reglene til NAV tillater ikke sorg som sykmeldingsgrunn.

Mange leger tvinges dermed til å jukse med diagnosene.

Også foreldre til overlevende barn, og andre som har et forhold til ofrene etter terroraksjonene, kan være i dyp sorg og ha vanskeligheter med å møte hverdagen.

Men juridisk sett har de ikke rett på sykmelding, skriver Aftenposten.

Uenige om sorg - I disse dager vil mange fastleger jukse og skrive at pasientene har en annen diagnose, sier allmennlege Morten Laudal.

Han var Legeforeningens representant i et utvalg som arbeidet med nye retningslinjer for sykmelding, og var uenig i at sorg ikke er sykmeldingsgrunn.

- Beskjeden fra NAV til sønderknuste pårørende er at jobben skal de mestre så lenge de ikke er syke. Dette er riktig i henhold til norsk regelverk, men virkeligheten er ikke slik, sier han.

Laudal mener at enhver primærlege vil være forsiktig med å kreve at personer i sorg må jobbe.

- Det er urimelig å være regelrytter i en slik situasjon, mener han.

NAV: - Spør arbeidsgiver NAV-direktør Joakim Lystad anbefaler personer som ikke føler seg i stand til å gå på jobb etter terrorangrepene, om å ta dette opp med sin arbeidsgiver.

Han viser til at NHO har bedt sine medlemsbedrifter om å vise forståelse for ansatte som har ekstra behov for velferdspermisjon i kjølvannet av terrorangrepene.

(NTB).