- Leger mangler kreftkunnskap

Kreftpasienter fra Telemark, Oppland, Nordland og Sogn og Fjordane har bare halvparten så stor sjanse for å få strålebehandling som pasienter i Oslo. En viktig årsak er at fylkenes helsetjeneste mangler kunnskap om strålebehandling som lindrende behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ubehagelig å slå fast at mangelen på denne kunnskapen er en viktig årsak til forskjellsbehandlingen, sier professor Erik Wist ved Onkologisk avdeling, Ullevål sykehus.

- Det er et faktum at mange kreftpasienter lider unødig. Når drøye 20 prosent av kreftpasientene i flere fylker blir henvist til strålebehandling, viser det at mange ikke får den smertebehandlingen de burde få, sier Wist.
Han presenterte i går tall fra en strålebehandling-undersøkelse.

Oppland på bunnen

Oslo topper statistikken over henvisninger til strålebehandling med 41,1 prosent. Så følger Troms med 38,7 prosent, Akershus med 37,3 prosent og Sør-Trøndelag 33,9 prosent.

Oppland ligger på bunnen med 22,4 prosent. Deretter kommer Telemarks 23 prosent, Nordlands 24 prosent og Sogn og Fjordanes 24,5 prosent.

Norge er på bunnivå i internasjonal sammenheng. Mens pasienter i England, Canada og USA får dekket sitt behov for strålebehandling, kan bare seks av ti norske pasienter håpe på strålebehandling.
- Er det ikke sjokkerende at leger i dag ikke vet nok om lindrende strålebehandling?

- Det er kreftpasienter som trenger lindrende behandling som blir taperne i kampen om strålebehandling. Disse pasientene kan ikke helbredes, men de kan få en lang, god tid hvis de får strålebehandling, sier han, og håper henvisningene blir flere.

Nifse mørketall

- Så lenge mange kreftpasienter ikke henvises til strålebehandling, kan politikerne lulle seg inn i forestillingen om at behandlingssituasjonen ikke er så ille. Det er det jeg vil kalle å ha et behagelig lavt kunnskapsnivå.

- Hadde man tallene på alle kreftpasienter som hadde hatt nytte av strålebehandling på bordet, ville man få fram nifse mørketall.

Verdens Helseorganisasjon har anslått at om lag halvparten av alle kreftpasienter trenger strålebehandling. I Norge får under en tredjedel av av pasientene tilbudet.