Leger med dødsforakt

Leger uten grenser er de første som kommer, og de siste som drar når krisen rammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 29. september bestemte Nobelkomiteen for å gi den ettertraktede fredsprisen til organisasjonen Leger uten grenser (MSF). Da tenkte de spesielt på MSFs vilje til å klore seg fast i kriserammede områder.

1999: Fra Pristina til Sibir

Leger i MSF lever et farlig liv. Organisasjonen klorte seg fast i Kosovo lenge etter at de fleste andre organisasjonene hadde forlatt regionen. Lege Atle Fretheim (31) fra Leger uten grenser var siste nordmann ut etter et tre måneders opphold.

- Så lenge vi har mulighter til å dele ut medisinsk materiell til lokale helsestasjoner, føler vi at det er meningsfylt å være her, sa Fretheim (31) den gangen. Freitheim og to kolleger reiste i bil fra Pristina etter å ha ligget fem døgn i dekning. Den 29. mars nådde de tryggheten i Beograd. Deretter bar det hjem til Norge. Neste oppdrag? Tuberkolosepasienter i sibirske fengsler. Fretheim er bare en av mange hjelpearbeider som har havnet i skumle situasjoner.

1996: Drap, panikk og plyndring

I Sierra Leones hovedstad Freetown i mai 1996, arbeidet MSF i Freetown, hovedstaden i Sierra Leone. Mi hundre liberiske flyktninger fra Monrovia var stuet sammen på en rusten og møkkete båt. MSF hadde tatt på seg ansvaret for å gi flyktningene drikkevann.

- Vi er bare timer unna en katastrofe, sa John Heeneman fra MSF og beskrev skipet som en flytende latrine.

1998: Lar seg ikke stoppe

Da Nord-Afghanistan i juni 1998 var herjet av sitt andre jordskjelv på fire måneder, var MSF på pletten. Deres helikoptre sto på bakken i Mazar-e Sharif og veiene var uframkommelige. Organisasjonen vurderte å ta i bruk hester og esler for å frakte hjelp til katastroferammede bønder. Samtidig pågikk kamper mellom Taliban-militsen og geriljasoldater under Abdul Rashid Dostum.

1999: Gissel i Liberia

Den 11. august i år ble hjelpearbeider Trond Heldaas fra Leger uten grenser (MSF) og fem andre europeere tatt som gisler av den liberiske opprørsgeriljaen. Liberia er ett av verdens farligste land og regnes som et svært risikabelt for utlendinger. Den 14. august ble Heldaas satt fri etter å ha tilbragt flere døgn blant væpnede geriljakrigere. Men Heldås lot seg ikke skremme. Ifølge NTB befinner han seg i skrivende stund i Øst-Timor.

- Humanitær innsats er en viktig form for fredsskapende arbeid, sa Sejersted etter kunngjøringen. Den første Nobelprisen i dette århundret ble gitt også gitt til en humanitær organisasjon. Den gang var det grunnleggeren av Røde Kors som fikk prisen.