Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger nekter å omskjære guttebarn

Ny lov pålegger alle helseforetakene å tilby rituell omskjæring.

¨SIER NEI: Mange leger nekter å omskjære guttebarn.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
¨SIER NEI: Mange leger nekter å omskjære guttebarn. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye loven åpner for at leger kan reservere seg mot å utføre inngrepet, men bare hvis ikke det dermed fører til at helseforetaket ikke kan tilby tjenesten. Fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli, kvier seg likevel mot å pålegge urologene å gjøre det.

- Det er ganske uheldig å bruke makt på et sånt samvittighetsspørsmål, sier Tollåli ifølge NRK.

Ved Nordlandssykehuset i Bodø og Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø ønsker ingen av urologene å ta jobben.

- Strider mot barnekonvensjonen Dagsavisen skriver torsdag at Norsk Urologisk forening, Barnekirurgisk forening og Norsk Sykepleierforbund mener medisinsk personell burde ha rett til å reservere seg mot å delta i inngrepet, ikke bare en mulighet.

- Inngrepet strider mot FNs barnekonvensjon og barnets beste. Vi ønsker ikke at friske barn skal utsettes for dette, sier Kristin Waldum-Grevbo, som leder landsgruppen av helsesøstre.

De har representert Norsk Sykepleierforbund i denne saken.

Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, er sterk kritisk til legene som ikke vil utføre inngrepet.

- Jeg forstår at nordmenn synes dette er rart fordi dette ikke er vanlig, men at legene skal sette seg på sin høye hest og innta en tante Sofie-holdning full av hovmod, skjenner jeg overhodet ikke. Ordrenekt er faktisk en avskjedigelsesgrunn i henhold til arbeidsmiljøloven, sier han ifølge NRK.

- Skal omskjæres Han legger til at over 30 prosent av verdens mannlige befolkning er omskåret og at det er en normal prosedyre på amerikanske sykehus.

- Jødiske gutter skal omskjæres på den åttende dagen. Små barn er forsvarsløse og avhengige av foreldrene. Da må foreldrene ta ansvaret. Det er det samme med vaksiner, foreldre venter ikke til barna blir 16 år gamle, sier han.

Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk og leder av Oslo legerforening, sier til Dagsavisen at inngrepet ikke har noen medisinsk nytteverdi.

- Det innebærer at man tar vekk en legemsdel på et friskt menneske. Det andre store problemet er at dette gjøres på et lite barn som ikke kan gi sitt samtykke, sier han. (NTB)

Lik Dagbladet på Facebook