Leger og helsearbeidere i Syria skulle streike mot angrepene.
Da ble byens to største sykehus bombet

- Hvis situasjonen fortsetter slik, regner jeg med fullstendig utryddelse.

BOMBET SYKEHUS: Øst-Aleppos to største sykehus ble bombet i dag morges. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix
BOMBET SYKEHUS: Øst-Aleppos to største sykehus ble bombet i dag morges. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
(Dagbladet): Øst-Aleppos to største sykehus ble i dag morges rammet av luftangrep.

- Kampflyene fløy over oss og begynte å slippe bomber på sykehuset rundt klokka fire om morgenen, sier Mohammad Abu Rajab, som er røntgenlege ved det ene sykehuset.

Ifølge Leger Uten Grenser innebærer det at en kvart million innbyggere i den syriske byen nå kun har to sykehus igjen å dra til når de trenger kirurgi. Begge sykehusene har innstilt all aktivitet etter angrepene.

Protesterte

Ifølge en pressemelding fra hjelpeorganisasjonen UOSSM skjedde bombingen samme dag som leger, medisinsk personell og andre hjelpearbeidere hadde planlagt en tre timer lang streik i protest mot angrep på medisinske fasiliteter og helsepersonell i Syria.

Så langt i år er 115 medisinske hjelpearbeidere drept i landet, ifølge organisasjonen. Nesten 800 medisinsk hjelpearbeidere har mistet livet siden konflikten startet, opplyser de videre.

De to sykehusene som ble bombet i dag var støttet av Leger Uten Grenser og andre organisasjoner. Minst to pasienter ble drept, og to helsearbeidere ble såret, ifølge Leger Uten grenser. De var to av fire sykehus med kirurgikapasitet øst i Aleppo. I tillegg står fortsatt fire sykehus uten slik kapasitet.

- Ifølge ulike medisinske kilder er det kun syv kirurger igjen i området, og de skal hjelpe en befolkning på 250 000 mennesker. Øst-Aleppo har vært beleiret siden juli, og er nå rammet av den blodigste vilkårlige bombingen siden krigen startet. Dette må stanse, sier Carlos Francisco, som er landansvarlig for Leger Uten Grenser i Syria.

UTE AV DRIFT: begge sykehusene som i morges ble angrepet er nå ute av drift, ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix
UTE AV DRIFT: begge sykehusene som i morges ble angrepet er nå ute av drift, ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix Vis mer
DAGLIGE ANGREP: Dette bildet er fra i går, 27. september og viser et bombet hus i et nabolag i Al-Shaar i Aleppo. Foto: KARAM AL-MASRI / AFP / SCANPIX
DAGLIGE ANGREP: Dette bildet er fra i går, 27. september og viser et bombet hus i et nabolag i Al-Shaar i Aleppo. Foto: KARAM AL-MASRI / AFP / SCANPIX Vis mer

Krigsforbrytelse

Angrepet mot Øst-Aleppos to største sykehus er en krigsforbrytelse, mener FN-rådgiver Jan Egeland. Han får følge av FN-sjefen som kaller krigføringen for verre enn et slakterhus, ifølge NTB.

- La oss være helt klare: De som bruker stadig mer destruktive våpen, vet nøyaktig hva de gjør. Forestill dere et slakterhus. Dette er verre. Selv et slakterhus er mer humant, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Egeland reagerer sterkt på angrepene, som skjer samtidig som FN jobber for å få på plass en våpenstillstand slik at nødhjelp kan bringes inn og pasienter kan evakueres.

- Nå dundrer de løs på sykehus og boligblokker, samtidig som syriske og russiske styrker hevder at de bare går etter Nusrafronten og andre opprørsgrupper som driver med ulovlig krigføring, sier han til NTB.

- Vi må få til en beskyttelse av sykehusene. Det er helt fryktelig at det foregår målrettede angrep mot beskyttede mål. Det er en krigsforbrytelse, sier Egeland, som er FN-rådgiver og generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Frykter massedrap

Lederen for redningskorpset Hvite hjelmer, som jobber i de opprørskontrollerte områdene i Syria, frykter det verste hvis angrepene fortsetter.

- Hvis situasjonen fortsetter slik, regner jeg med fullstendig utryddelse, sier Raed Saleh til nyhetsbyrået AFP.

– Det er ingen mulighet til å sørge for sikkerhet og beskyttelse for de sivile, og vi frykter massakrer, kidnapping eller fengsling av mange av dem, sier han ifølge NTB.

De åtte siste dagene er det gjennomført 1 700 luftangrep mot de opprørskontrollerte områdene av Aleppo, ifølge Hvite hjelmer.

Det er meldt om bruk av brannbomber, tønnebomber og raketter som er så kraftige at de også ødelegger bunkere under bakken.

Vil kutte kontakten

Utenriksminister John Kerry sier USA vil kutte all kontakt med Russland om situasjonen i Syria hvis ikke bombingen av Aleppo stanses.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Kerry gitt Russlands utenriksminister Sergey Lavrov om at USA forbereder seg på å «fryse USA og Russlands bilaterale engasjement i Syria».

Det inkluderer også det foreslåtte antiterrorpartnerskapet, «med mindre Russland tar umiddelbare skritt for å avslutte angrep på Aleppo» og gjenoppretter våpenhvilen.

John Kerrys talsmann, John Kirby, sier at Kerry også har uttrykt stor bekymring for Russland og den syriske regjeringens angrep på sykehus, vanntilførsel og annen infrastruktur i Aleppo.

USA holder Russland ansvarlig for bruken av brannbomber og såkalte bunkerknusere mot byen, sier Kirby.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer