FÅR BEHANDLING:  En såret mann får behandling ved et feltlasarett i byen Aleppo den 16. april i år. Foto: AFP PHOTO/ZEIN AL-RIFAI/NTB Scanpix
FÅR BEHANDLING: En såret mann får behandling ved et feltlasarett i byen Aleppo den 16. april i år. Foto: AFP PHOTO/ZEIN AL-RIFAI/NTB ScanpixVis mer

- Leger og sykepleiere blir drept mens de prøver å redde liv

Ny rapport beskriver systematiske drap på helsepersonell i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske regjeringen og styrker tilhørende opposisjonen skal systematisk ha angrepet helsepersonell og klinikker de siste tre årene, ifølge en rapport Physicians for Human Rights (PHR).

«Det har resultert i at mer enn 460 helsearbeidere har blitt drept, og en rekke klinikker og sykehus har blitt ødelagt», står det å lese i rapporten.

FN og andre hjelpeorganisasjoner har dokumentert hvordan Syrias helsevesen har brutt sammen på grunn av krigen, noe som har ført til en akutt mangel på leger og økning i antall sykdomstilfeller.

- Systematiske angrep PHR hevder at rapporten er den mest omfattende av sitt slag, og sier de har foretatt grundige undersøkelser av angrep på hjelpearbeider, sykehus og klinikker siden krigens brøt ut.

PHR anklager regjeringsstyrkene for å stå bak 90 prosent av de 150 bekreftede angrepene mellom mars 2011 og mars 2014, og at disse angrepene har vært målrettede, og beskriver Syria som det verste eksempelet på at man bruker dette som våpen i en krig.

- De systematiske angrepene viser hvor likegyldige regjeringen er til de siviles liv og helse. Det har skapt et offentlig helseproblem som kommer til å følge Syria i lang tid. Leger og sykepleiere som ønsker å hjelpe alle, uavhengig av deres politiske tilhørighet, blir drept mens de prøver å redde liv under forferdelige omstendigheter, sier direktør for etterforskningen av akuttmedisin, Erin Gallagher.

Krigsforbrytelse - Jeg kan ikke bekrefte at det som står i rapporten stemmer. Men hvis dette er riktig, så er det ingen tvil om at dette er krigsforbrytelser som skal straffes etter folkeretten, sier leder for folkerettsseksjonen i Røde Kors, Mads Harlem, til Dagbladet.

Røde Kors er den eneste organisasjonen som har tilgang til områder over hele Syria, sier Harlem.

- Vi har ikke informasjon om at vi er et direkte mål. Vi har likevel mistet flere av våre frivillige i Syria. Det er ingen tvil om at situasjonen for helsepersonell i dagens konflikter er meget krevende. Røde Kors arbeider derfor overfor både stater, væpnede grupper og verdenssamfunnet for å styrke deres beskyttelse, sier Harlem.

Ifølge FN lever minst 242 000 syrere i områder som er kontrollert av enten regjeringen eller opposisjonsstyrkene, og mindre enn 10 prosent har mottatt noen som helst form for hjelp utenifra. Det anslås at hele ni millioner syrere trenger nødhjelp.

MISTET FRIVILLIGE:  Mads Harlem i Røde Kors forteller at det er vanskelige forhold for helsepersonell i Syria. Selv har organisasjoen mistet flere av sine frivillige. 
Foto: Roy Konterud / Røde Kors
MISTET FRIVILLIGE: Mads Harlem i Røde Kors forteller at det er vanskelige forhold for helsepersonell i Syria. Selv har organisasjoen mistet flere av sine frivillige. Foto: Roy Konterud / Røde Kors Vis mer