Leger refser USA over Guantanamo

Amerikanerne tvangsfôrer sultestreikende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så langt har mer enn 250 leger fra sju land underskrevet et åpent brev som retter kraftig kritikk mot amerikanerne, melder BBC.

80 fanger sultestreiket i desember i fjor, men ifølge myndighetene er nå tallet nede i fire.

Ifølge de innsatte selv, spennes de sultestreikende fast i spesielle stoler før de får tvunget næringssonder ned gjennom nesa.

En av fangene, Mohammed Bawazir, har blitt holdt på basen siden mai 2002. Han har beskrevet hvordan han ble spent fast i en stol i timevis av gangen, og at han ble tvunget til å avslutte sin sultestreik, som da hadde vart i fem måneder.

Amerikanerne selv mener tvangsfôringen har foregått humant, men ifølge legene som har underskrevet brevet er dette en praksis som klart forbys av Verdens legeorganisasjon.

Ber om uavhengig legehjelp

Legene ber nå USA om å respektere de innsattes rett til å nekte behandling, og brevet ber samtidig om at leger som bruker tvangsfôring burde straffes.

- Vi ber innstendig amerikanske myndigheter om å la de innsatte få legehjelp fra uavhengige parter, og samtidig at leger som tar i bruk metoder som tvangsfôring og maktbruk straffes.

- TORTUR: En amerikanske militærlege viser fram en næringssonde på dette bildet, datert 15. februar i år. Praksisen fordømmes av 250 leger og flere menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: Scanpix
- TORTUR: En amerikanske militærlege viser fram en næringssonde på dette bildet, datert 15. februar i år. Praksisen fordømmes av 250 leger og flere menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Menneskerettighetsorganisasjoner og FN har flere ganger bedt USA om å stenge leiren på grunn av overgrep, men amerikanske myndigheter mener at Geneve-konvensjonen ikke gjelder for al-Qaida-fangene, og at de fortsatt utgjør en trussel mot USAs sikkerhet.

- Tortur

David Nicholl, mannen bak brevet, sa til Reuters at det amerikanske folk og deres leger trengte å bli gjort oppmerksom på hva som skjedde i leiren.

Nicholl betegner Guantanamo-legenes handlinger som tortur, og mener brevet er ment å skape debatt rundt den amerikanske legeforeningens rolle.

Den amerikanske legeforeningen er pålagt å følge Verdens Legeforenings regelverk.

- Dette er en utfordring for amerikanske leger, sier han til Reuters.

- Skal foreningen følge deklarasjonene om tvangsfôring, eller er ikke reglene verdt papiret de er skrevet på?

SPENNES FAST: Fangene spennes fast i slike stoler før de får næring ufrivillig inn gjennom nesa.