Leger sex-granskes

BERGEN (Dagbladet): Så langt i år har minst fem leger status som siktet eller tiltalt for sexmisbruk av pasienter. Det siste tilfellet skriver seg fra en kommune i Hordaland der fem kvinner har anmeldt en vikarierende kommunelege for sexmisbruk og trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om kort tid vil en lege fra Helgeland måtte møte i retten, tiltalt for å ha hatt sex med en tidligere pasient.

I Gjøvik er en lege siktet for utuktig omgang med ei åtte år gammel jente. Han ble i høst løslatt fra varetekt, og er nå underlagt meldeplikt, opplyser politikammeret i Gjøvik.

I Hordaland er to leger siktet for sexmisbruk, en er suspendert fra jobben mens den andre fortsatt er i full virksomhet. En 52 år gammel lege, som nå oppholder seg i Sverige, er nylig siktet for sexovergrep mot sju kvinner mens han praktiserte i Kristiansund.

På løpende bånd

Den siste legesex-saken kom for en dag da fem kvinner i alderen 20 til 30 år i en kommune i Hordaland leverte sine anmeldelser. Den 36 år gamle utenlandske legen nekter straffskyld og har forklart i politiavhør at han bare har foretatt nødvendige undersøkelser av sine pasienter. Sist fredag ble han suspendert fra sin stilling. 36-åringen gikk inn i et vikariat som kommunelege i midten av oktober i fjor. Forholdene han er anmeldt for skal ha skjedd i løpet av desember.

Det alvorligste forholdet han er anmeldt for gjelder utuktig omgang med en kvinne som var inne til rutinekontroll. Legen skal ha insistert på å gi henne en endetarmsprøve. Kvinnen har videre forklart at hun måtte ta av seg bh-en da legen skulle lytte på hjertet hennes, og at han også forsøkte å kysse henne.
Etter legekonsultasjonen skal han ha ringt henne hjemme, kalt henne «vennen» og sagt at hun visste hvem hun skulle gå til dersom hun trengte en gynekologisk undersøkelse.

Ryktene svirret

De øvrige fire kvinnene skal ha blitt tilbudt eller anmodet om å la seg undersøke nedentil da de oppsøkte legen for rutinekontroll i desember. For disse forholdene er han siktet for utuktig handling, opplyser politiinspektør Line Hvidtsten Ingebrigtsen ved Hordaland politikammer . Hun sier at legen ikke er anmeldt for liknende forhold i tidligere praksis.

- Er det ikke litt påfallende at samtlige fem kvinner først nå melder fra om forhold som skal ha skjedd i desember?
- Det kan ha flere forklaringer. Ryktene har versert i bygdemiljøet en tid, og flere av kvinnene har kviet seg for å fortelle om det de mener seg utsatt for, sier lensmannen i Hordalands-kommunen til Dagbladet.

Han sier at kvinnene kommer fra ulike deler av kommunen, og at det neppe er snakk om en sammensvergelse mot legen. Saken er oversendt Helsetilsynet som skal vurdere om legens undersøkelser var naturlige og nødvendige i disse tilfellene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer