Leger slår hjertealarm

Voksne med diabetes har dobbelt så høy risiko for å pådra seg hjerte- og karsykdommer som den øvrige befolkningen. Dette er blitt den nye høyrisikogruppen, etter at medisiner og riktig kosthold har gjort sykdomsfaren mindre for pasienter med høy kolesterol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere av oss rammes av diabetes. Ifølge ekspertene er sukkersyke i dag den viktigste årsaken til hjerte- og karsykdommer.

Godt voksne mennesker får som regel diabetes type 2, tidligere kalt aldersdiabetes:
- Personer med denne diabetestypen har dobbelt så høy risiko for å pådra seg hjerte- og karsykdommer sammenliknet med den øvrige befolkningen. Dette har gjort at vi har fått en ny høyrisikogruppe for hjerte- og karsykdommer, sier overlege Stein Vaaler på Rikshospitalet til Dagbladet.

- Jeg frykter dette kan føre til at antallet hjerteinfarkt igjen kan begynne å stige etter mange år med nedgang. Dette er en mulighet dersom folk ikke legger om livsstilen, sier han og minner om at hver fjerde person som får hjerteinfarkt har diabetes.

Kartlegger årsaker

Vaalers utpeking av diabetes som ny høyrisikogruppe for hjerte- og karsykdommer får støtte av andre eksperter:
- Dette er en konklusjon vi er enige i, men ennå har vi ikke tall som støtter opp om den, sier overlege Serena Tonstad på Klinikk for forebyggende medisin ved Ullevål sykehus.

For å få bedre innsikt i årsakene til hjerte- og karsykdommer, tar Tonstad og hennes kolleger nå kontakt med alle under 55 år som har vært undersøkt på hjertemedisinsk avdeling, for å kartlegge bakgrunnen deres.

- Økningen i antall diabetespasienter viser at vi har å gjøre med en epidemi, konstaterer Vaaler, som anslår antallet diabetespasienter i dag til 130000 - en økning på 30 prosent i løpet av de ti siste årene.

Videre viser undersøkelser at så mange som 20000 mennesker har diabetes uten å vite om det.

Må oppdages tidlig

Men hjerteinfarkt er ikke det eneste som kan følge med diabetes. Sykdommen kan også gi blindhet, nyresvikt, slag og amputasjoner.

- Jo lengre tid det går før en oppdager diabetes, jo større er muligheten for at det oppstår alvorlige komplikasjoner, sier professor og diabetesekspert Jak Jervell ved Rikshospitalet.
Norges Diabetesforbund har identifisert noen risikogrupper for diabetes. Dette gjelder personer over 40 år som enten er overvektige, har høyt blodtrykk, er lite fysisk aktive, har diabetes i familien eller er innvandrer fra Midtøsten, Nord-Afrika, Latin-Amerika og India med landene rundt.

- Jo eldre en blir, jo større er risikoen for diabetes, sier professor Jervell, som oppfordrer folk i risikogruppene til å la seg undersøke for diabetes neste gang de er hos legen.

- Må trimme mer

Vaaler har en enkel og grei resept for å redusere risikoen for diabetes og mulig infarkt.
- Folk må øke aktiviteten. Vi tåler mer hvis vi beveger oss. Mange i dag både beveger seg lite og har et dårlig kosthold, sier Vaaler.

Han viser til at samtidig som fettinntaket hos nordmenn har gått ned de siste ti årene, har gjennomsnittsvekten økt med et par kilo.

- Dette betyr at nordmenn spiser mer mat med sukker, som resulterer i økt vekt uten at kolesterolet øker, sier Vaaler.

Ekspertenes beste diettips for dem som er i risikogruppa for diabetes, er også enkel: Mindre sukker og mer grovbrød. Mindre burger og mer fisk.