Mandagens internettkollaps:

Leger slo alarm

Butikker fikk ikke solgt varene sine og leger fikk ikke gjort jobben sin. Professor mener at internettkollapsen påvirker verden uproporsjonalt.

KAOS: Mandagens Facebook-kollaps skapte kaos verden over. For noen mer enn andre. Foto: Skjermdump.
KAOS: Mandagens Facebook-kollaps skapte kaos verden over. For noen mer enn andre. Foto: Skjermdump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kollapset populære internettjenester som Facebook, Instagram og WhatsApp i nærmere sju timer.

I ettertid har Facebook forklart at feilen lå i egne systemer.

- Til det svære miljøet av folk og bedrifter rundt omkring i verden som er avhengige av oss: Vi beklager, skrev Facebook på Twitter natt til tirsdag norsk tid.

Den globale kollapsen irriterte mang en bruker verden over - også her i Norge. For andre land forårsaket kollapsen imidlertid mer enn bare frustrasjon.

Avhengige av appene

I landene der både handel, helsevesenet og regjering er avhengig av appene, ble hverdagen snudd på hodet.

Leger i India slo alarm om at de ikke klarte å koordinere timeplanene sine eller dele pasientskanninger uten WhatsApp. Og i Malaysia sto eiere av små bedrifter uten mulighet til å administrere den daglige driften og forretningskommunikasjonen fordi alt utføres i appen, ifølge NBC.

I Mexico ble politikere avskåret fra velgerne sine, og i Tyrkia og Kenya kunne ikke butikker selge produktene sine, skriver New York Times.

Skjevfordeling

Marcus Leaning, professor i digitale medier ved Universitetet i Winchester i Storbritannia, sier til NBC at det globale utbruddet påvirker verden uproporsjonalt.

- I mange utviklingsland har tjenester som WhatsApp, Facebook, og Facebook Messenger blitt dypt integrert i levering av primærhelsetjenester, utdanning og andre offentlige tjenester, sier Leaning til avisa.

Til sammenlikning har vi her i det globale nord en tendens til å bruke slike tjenester som et supplement til andre kommunikasjonskanaler, forklarer professoren.

- Landene som er svært avhengige av disse tjenestene vil bli rammet langt hardere i en slik driftsstand og få konsekvenser som vil vare langt lenger, sier han.

Tre milliarder brukere

Verden over har WhatsApp, Facebook Messenger og Instagram blitt uunnværlige alternativer til tekstmeldinger og telefonsamtaler fordi de er gratis.

I land som Kenya, Argentina, Malaysia, Colombia og Brasil bruker mer enn 90 prosent av innbyggerne i alderen 16 til 54 WhatsApp, ifølge en fersk global Web Index-rapport.

På verdensbasis bruker mer enn to milliarder mennesker i over 180 land WhatsApp, og Facebook har mer enn tre milliarder brukere verden over, ifølge selskapene selv.

NEDE: IT-ekspert Kai Røer mener det er høy sannsynlighet for at Facebook vil gå ned for telling igjen slik nettgiganten gjorde 4. oktober. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Kan skape usikkerhet

IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener det er problematisk at en tjeneste som skal være tilgjengelig plutselig er utilgjengelig. Da han snakket med Dagbladet i kjølvannet av Facebook-problemene mandag, sa han at de hadde potensial til å skape usikkerhet rundt om i verden.

- Spekulasjoner om hva som har skjedd og hvor lenge det varer, kan ha noe å si for usikkerheten og tilliten til folk. Spekulasjoner i seg selv kan være problematiske, sa Waterhouse til Dagbladet.

Nedetida er imidlertid ikke den eneste utfordringen Facebook har møtt på den siste tida.

Frances Haugen, en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa, har anonymt lekket dokumenter til Kongressen og Wall Street Journal som viser hvordan Facebook visste at produktene deres, blant annet Instagram, skader unge jenter, særlig i forhold til kropp. Hun vitner tirsdag i den amerikanske kongressen.

Mandag gikk også Facebook-aksjen ned mer enn fem prosent, og nærmet seg den verste handelsdagen for selskapet på nesten et år, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer