Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger som nekter spiral, får ikke være fastleger

Leger som reserverer seg mot å sette inn spiral, får ikke lenger være fastleger. Nå henge jobben i en tynn tråd for to leger i Telemark, skriver Varden.

SETTER NED FOTEN: På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet, her ved helsedirektør Bjørn Guldvog, kommet med en prinsippavgjørelse: Ingen leger kan nekte å sette inn spiral. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SETTER NED FOTEN: På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet, her ved helsedirektør Bjørn Guldvog, kommet med en prinsippavgjørelse: Ingen leger kan nekte å sette inn spiral. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet kommet med en prinsippavgjørelse:

* Ingen leger kan nekte å sette inn spiral.

* Det er ikke lov å lage felleslister for at noen skal slippe unna å yte helsetjenester.

Fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker.

Legen håper Vinje kommune kan finne annen jobb til ham i helsevesenet.

- Hvis ikke er min tid i Vest-Telemark over. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson, sier fastlege Gunnar Grøstad Johnson til Varden.

Til nå har han hatt en avtale med Vinje kommune om å kunne reservere seg, men den gjelder ikke lenger.

- Slike avtaler er det ikke anledning til å inngå, sier fylkeslege Steinar Aase.

Grøstad Johnsen mener pålegget fra Helsetilsynet bryter med lege-eden han har avlagt, og alt han står for moralsk og etisk.

- Det er hele vår kristne arv som står på spill, sier han.

(NTB)