Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger stjal døde barns hjerter

LONDON(Dagbladet): En skandale av dimensjoner er avdekket ved sykehuset Bristol Royal Infirmary i England er avdekket. Hjertekirurger har 'stjålet' hjerter og organer fra et stort antall barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet har sykehuset innrømmet at de tok 170 barnehjerter, som er brukt til forskning.

Hjerteavdelingen ved sykehuset i Bristol har vært gjennom en rekke skandaler det siste året. Blant annet er tre hjertekirurger sparket etter at de har operert en lang rekke barn med fatalt resultat. Seinere denne måneden vil det bli gjennomført en offentlig høring om hjerteskandalen i Bristol.

Den nye skandalen er avslørt av en sørgende mor. Helena Rickard mistet sin datter Samantha under en hjerteoperasjon på sykehuset. Hun ble svært sjokkert da hun oppdaget at sykehuset hadde tatt ut datterens hjerte, for å bruke det til trening og forskning.

Fortvilet

Helena Rickard er fortvilet. Hun trodde hun gravla sin datter for godt kort tid etter at hun døde. Nå har hun fått bekreftet at det ikke var hele Samantha som ble begravet.

-Jeg er sjokkert, gråtkvalt og fortvilet. Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg forleden fikk vite at det ikke var hele Samantha vi begravde. Sykehuset spurte meg ikke på noe tidspunkt om tillatelse til å fjerne Samanthas hjerte, og for øvrig andre organer, sier Helen Rickard.

Avsløringen av hjertetyveriene har nå endt i parlamentet. Helseminister Frank Dobson er allerede igang med å forberede seg til en redegjørelse i parlamentet.

Skandalens omfang er imidlertid ikke klar. Det er nemlig avdekket at alle offentlige sykehus i Storbritannia hadde samme praksis mellom 1983 og 1995, og det er uklart hvor mange organer som er tatt fra avdøde mennesker uten at pårørende er spurt eller varslet.

Stort omfang

Det er ingen som er i tvil om at legene har fjernet et stort antall organer fra døde mennesker rundt omkring i Storbritannia, spørsmålet er nå hvor stort omfang skandalen har.

-Hele denne saken er veldig tragisk, og vi må få alle fakta på bordet. Vi må også klargjøre lovverket, og dessuten finne ut alle sider av denne saken, sier helseminister Frank Dobson.

Han legger til at hjertetyveriene skjedde for flere år siden, og at lovverket er strammet inn siden den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media