Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger Uten Grenser: Aldri hatt så omfattende operasjoner i Europa

Åpner ny flyktningleir i Nord-Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har leir i Hellas, en midlertidig i Balkan, og nå i Frankrike. Leger Uten Grenser har aldri hatt så omfattende operasjoner i Europa, inkludert arbeidet på Balkan på 90-tallet, forteller kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen.

Tøffe forhold I Dunkirk-forstaden Grande-Synthe, nord i Frankrike, bor nå 2500 flyktninger under forferdelige forhold. Leger Uten Grenser har vært på plass i leieren for å gi medisinsk støtte, og har siden før jul jobbet sammen med ordføreren i byen for å få den franske regjeringen til å bygge en ny flyktningleir med bedre forhold.

Dagbladet har pratet med Samuel Hanryon, kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, som befinner seg i leieren. Han forteller om vanskelige tilstander.

- 2500 mennesker lever under tøffe forhold. Det er kaldt og vått, og søle overalt. Flyktningene sover i telt, og temperaturen skal synke til under null i helga, sier Hanryon over telefon.

Umenneskelige standarder Ettersom den franske regjeringen ikke ga midler til ny leir, bestemte Leger Uten Grenser for å ta saken i egen hender, og finansierer dermed den nye leieren. 

Den nye leiren skal være ferdig om minimum én måned, og det er mye som skal rekkes før den åpnes. De må lage ny grunn slik at det ikke blir mer problemer med søle. Det skal bygges vei gjennom leiren, og det skal legges vann- og elektriske anlegg. Leieren skal bestå av 500 vintertelt som har plass til fem mennesker i hvert.

Prioriteten er at den nye leieren skal være tørr, og at det skal være nok toaletter og dusjer. I den nåværende leieren deler 2500 mennesker 30 toaletter og 40 dusjer.

- Dette er under menneskelig standard, sier Hanryon.

Han forteller videre at det var umulig å forbedre tilstanden i den nåværende leieren, den var i alt for dårlig stand. Regn og gjørme gjør at plassen føles som en sump til tider. Rotter løper mellom teltene og stjeler mat.

- Disse menneskene har flyktet fra krig. De vil bare være i sikkerhet.

HOLDER VARMEN: Denne mannen prøver å holde varmen på et lite bål. Flere av flyktningene har skadd seg på bål og ovner i forsøk på å holde seg varme. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser
HOLDER VARMEN: Denne mannen prøver å holde varmen på et lite bål. Flere av flyktningene har skadd seg på bål og ovner i forsøk på å holde seg varme. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser Vis mer

Flyktningene i leieren kommer hovedsakelig fra Irak og Syria. Hanryon forteller at de ikke vil ha noen slags ID-kontroll i den nye leieren, og at flyktningene skal kunne komme og gå som de vil.

Vurderer nye leirer Jonas Hågensen forteller videre til Dagbladet at de jobber flere steder i Europa med lignende leirer. Det er også en kontinuerlig vurdering om å åpne nye ved behov.

- Vi setter opp vintertelt på forskjellige steder i Hellas, i Kos, Lesbos og Idomeni. I Serbia har vi et transitsenter med vintertelt i Sid på grensa til Kroatia og noen telt i Preseveo, på grensa til Makedonia. Når det gjelder fremtidige operasjoner overvåker vi stadig situasjonen og ulike behov i Hellas og Italia - vi åpnet nettopp et mottakssenter i Gorizia på grensa til Slovenia - og vil vurdere, case by case, om det er andre områder hvor Leger Uten Grenser burde intervenere.

- Den franske staten har ikke gjort nok Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, gir all honnør til Leger Uten Grenser som har tatt på seg arbeidet om å lage en ny leir til flyktningene.

- Frankrikes innsats for flyktningene så langt har vært svak. At Leger Uten Grenser må drive leieren, er en trist påminnelse om at den franske staten ikke har gjort nok.

Han forteller videre at Frankrike har mottatt få flyktninger, og har kapasitet til flere. Han tror grunnen til at de ikke vil erkjenne de som har kommet, er for å virke avskrekkende på nye flyktninger.

- Vi ser dette i flere europeiske land, det er et slags «kappløp» mot bunnen. Mange vil virke avskrekkende på flyktningene, slik at ingen skal ville komme til akkurat deres land. Resultatet er at snart bare Tyskland tar ansvaret.

Han mener flyktningkrisen er fullt håndterbar for Europa, og at situasjonen er langt fra «ute av kontroll» slik mange hevder.

DÅRLIGE TILSTANDER: Leieren i Nord-Frankrike huser nå 2500 flyktninger, og tilstanden på leieren er dårlig. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser
DÅRLIGE TILSTANDER: Leieren i Nord-Frankrike huser nå 2500 flyktninger, og tilstanden på leieren er dårlig. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser Vis mer

- Vi har sett en politisk og humanitær handlingslammelse som ikke er Europa verdig.

VÅTT: Leieren er våt og full av gjørme. Det fører til sumplignende grunn. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser
VÅTT: Leieren er våt og full av gjørme. Det fører til sumplignende grunn. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media