BØNN: Dette bildet viser ISIL-krigere og deres fanger i Tikrit - der Leger Uten Grenser også leverer helsetjenester. Leger Uten Grenser ber nå om å få lov å drive sin nødhjelp i fred. Foto: AP / NTB scanpix
BØNN: Dette bildet viser ISIL-krigere og deres fanger i Tikrit - der Leger Uten Grenser også leverer helsetjenester. Leger Uten Grenser ber nå om å få lov å drive sin nødhjelp i fred. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Leger Uten Grenser ber Irak-krigerne spare deres klinikker

Desperat bønn til islamistkrigerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger Uten Grenser (MSF) ber alle som kriger i Irak, om å spare helsepersonell og helsetjenester etter at en nybygd klinikk fikk store skader under islamistoffensiven.

Klinikken ligger i byen Tikrit nord i landet, som er inntatt av opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Den ble ødelagt under offensiven 13. juni, opplyser Olivier Maizoue, nestleder for MSFs hjelpearbeid i Irak.

Klinikken er bygget for å hjelpe internt fordrevne irakere, og den skulle etter planen ha åpnet denne uken. Meningen var at den skulle gi helsehjelp til opptil 40.000 mennesker.

Nå er bygningen såpass ødelagt at MSF ikke vet når de igjen kan begynne å arbeide i Tikrit.

Hundretusener er drevet på flukt i Irak etter at ISIL startet en voldsom offensiv i begynnelsen av forrige uke. Gruppen hevder å ha drept 1.700 sjiamuslimske soldater mens den har rykket inn i by etter by.

Om lag 500 000 innbyggere flyktet da opprørerne i forrige uke inntok Mosul, landets nest største by. Nå har flere av dem vendt tilbake.

Innbyggere i byen sier til Klassekampen at situasjonen er rolig, men at det er innført regler som blant annet betyr at kvinner ikke kan gå ut alene. Røyking og drikking er forbudt, i likhet med å bruke navnet ISIL om opprørerne. Det er nå frykt for at regjeringen i Bagdad skal bombe byen, ifølge en mannlig innbygger.

(NTB)