Leger uten grenser fikk fredsprisen

Leger uten grenser fikk århundrets siste Nobels fredpris. I et år med få klare vinnerkandidater valgte Nobelkomiteen en ukontroversiell, men populær vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Organisasjonen er banebrytende innefor humanitært arbeid. De har styrt opinionen mot maktmisbruk og overgrep, sa Nobelkomiteens formann Francis Sejersted, som omtalte årets utdeling som «en naturlig pris».

- Dette er en pris for hva de har stått for og hva de har gjort. Vi håper de bruker prestisjen og pengene i sitt videre arbeid.

-Fredsprisen er en honnør til alle tusen frivillige og lokalt ansatte i 80 forskjellige land, sier den norske lederen i Leger uten grenser, Morten Rostrup til NTB.

Kommer først, drar sist

Medecins Sans Frontieres (MSF) er ofte de første som kommer og de siste som drar fra et katastrofeområde. Organisasjonen har et årlig budsjett på 1,7 milliarder kroner. Om lag 60 prosent av dette er private bidrag.

Organisasjonen ble stiftet i 1971 i Frankrike. Målet til de unge franske legene var å hjelpe sårbare befolkningsgrupper, uten å ta hensyn til autoriteter eller landegrenser. I dag har oganisasjonen hvert år 2500 leger ute i felten. Selv om MSF er mest kjent for sitt arbeid i katastrofeomårder, driver de også med langsiktig arbeid blant befolkningsgrupper som lever i kroniske krisesituasjoner.

- Vi har lagt spesielt merke til MSFs innsats i det tidligere Jugoslavia, sier Sejersted. Han legger også vekt på at MSF er svært aktive i Afrika, der katastrofene ofte får lite oppmerksomhet i mediene.

Ukontroversiellt

Leger uten grenser var på forhånd en av de klare favorittene til årets fredspris. Organisasjonen regnes som en verdig, men ukontroversiell vinner.

Når Nobelkomiteen tidligere har gitt prisen til aktive parter i konflikter, har det gjerne vært etter et større eller mindre gjennombrudd, som har skapt en bevegelse i positiv retning. Slike gjennombrudd har det vært få av det siste året. Derfor regnet mange med at prisen ville gå til FN eller en humanitær organisasjon.

<B>STILLER OPP: Leger Uten Grenser går ofte tidlig inn i konflikter med høy risiko. Her fra organisasjonens arbeid i Sudan.